Ponedjeljak, 30 rujna, 2024

Zašto Vlada “nema” utjecaj na cijenu plina u BIH?

Vrlo

Postovani g. Novalicu,

Postovani g. Dzindicu,
CIJENA GASPROMOVOG GASA CE OD 01.04. BITI 230 KM ILI 0,23 FENINGA, A CIJENA PO KOJOJ BH-GAS PRODAJE GAS IZNOSI 550 KM ILI 0,55 FENINGA. OVO JE RAZLIKA OD CCA 150%. ZASTO BH-GAS NIJE UPUTIO ZAHTJEV ZA SMANJENJE CIJENE GASA PREMA VLADI? DA LI JE VLADA FBIH ZA OVO ODGOVORNA? PROCITAJTE U NASTAVKU, A ODGOVORNO TVRDIM DA OD GASPROMOVOG GASA, TRENUTNO, NEMA JEFTINIJEG ENERGENTA NA SVIJETU.  
Objavljeno je istrazivanje Centra za istrazivacko novinarstvo (cin.ba) u kojem su obradjene teme iz sektora prirodnog gasa. Tako smo mogli saznati:
1. BIRAC:
CITIRAM:„Ako mene zovne premijer Vlade i kaže: ‘Kreso, otvori im!’, ja moram otvoriti. On je vlasnik firme, nisam ja”.
Iz ove tvrdnje se krije upravo ono sto sam godinama govorio, a to je da je dug Biraca NAPRAVLJEN SVJESNO. Niko nije do danas odgovarao, a ova izjava je sama za zatvora. Ujedno, ukradeni su milioni KM i zar mislite da je samo g. Niksic ili g. Kreso odvrtao ventil. Put vodi dalje do nalagodavaca, a stecaj koji se vodi je zabava za narod. Gospodo, u vasem mandatu ce se ta finalna pljacka desiti, a BH-Gas vodi ista politika koja je i napravila dug.  
2. CIJENA GASA:
POGLEDATI SAMO RAZLIKE U CIJENI PO GODINAMA U DIJAGRAMU.  
CITIRAM: “već od ruskog „Gazprom Exporta“ koji ga je početkom godine naplaćivao 318 KMU tekstu se ne spominje da su u tom trenutku gradjani placala 640 KM
Citajuci tekst CIN-a i izjave g. Sendijarevica moram upoznati vas i javnost sa sljedecim cinjenicama, a kako bi saznali sta JE KALKULACIJA CIJENE GASA.:
1. Kalkulacija cijene gasa NE SADRZI OTPLATU DUGA za gas potrosen u ratu. To je posebna taksa KOJA NIJE KALKULATIVNI ELEMENAT CIJENE GASA I POSEBNO JE ISKAZANA NA RACUNU. Trenutno dugujemo rusima cca 2 mil. USD.
2. KURSNE RAZLIKE NISU KALKULATIVNI ELEMENAT CIJENE GASA VEC SU RIZIK U POSLOVANJU. U kalkulaciji cijene gasa, a koja se dostavlja Vladi FBiH, ne postoji ovaj kalkulativni element. 
3. Penali (kamate) NISU KALKULATIVNI ELEMENAT CIJENE GASA. Istovremeno, u tekstu se kaze da su kamate dobavljaca iznosile 555.000 KM, a u istom tekstu se navodi da kamate Sarajevogasu iznose 17,2 mil. KM. Pametnom jasno.
4. DUG BIRACA NE CINI CIJENU GASA NITI CINI KALKULATIVNI ELEMENAT. POKRIVANJE OVOG DUGA JE SADRZANO U, NEOPRAVDANOJ, RAZLICI U CIJENI, VIDLJIVO IZ DIJAGRAMA, KOJA JE DOPRINJELA DA BH-GAS OSTVARI DOBIT U 2015. GODINI OD cca 22 MILIONA KM. TA DOBIT JE PLJACKA GRADJANA I TO SE SADA DOVODI U REALNE OKVIRE. KAKO OD DOBITI OD cca 22 MIL. KM NAPRAVITI CCA 2 MIL KM PITAJTE UPRAVU (ISPRAVKE VRIJEDNOSTI SU CUDO). RAZLIKA U CIJENI JE BILA VISOKA ZA POPRAVLJENJE KRVNE SLIKE (NOVCANE) KOMPANIJE, NIJE NAPLACEN BIRAC, I TO SMO SVI PLATILI.
5. U tekstu se kaze da je cijena transporta kroz Madjarsku iznosila 121 KM, a cijena transporta kroz Srbiju iznosila 46 KM i volio bih da mi neko objasni sta je ovdje usteda? Istovremeno, ako je cijena transporta kroz Madjarsku godinama iznosila oko 30 USD, a ove godine ce biti, prosjecno, preko 55 USD o KAKVIM USTEDAMA JE RIJEC. DA LI JE USTEDA TO STO SADA AVANSNO PLACAMO TRANSPORT GASA, TO STO NEMAMO LJETNOG POPUSTA, TO STO RASKID UGOVORA KOSTA 7,5 MIL. USD, A BIO 2,5 MIL. USD I STO IMAMO MAX. DNEVNE KOLICINE 1,05 MIL. Sm3, A IMALI SMO 1,5 MIL. Sm3. Ukupne preostale kolicine gasa do 2019. g. su samo, ponovno, rasporedjene do 2023. godine, a sve na bazi ugovora iz 1998. godine. Objasnjenje za potpisani aneks je besmisao od neistina i sve cemo to platiti, SVI MI. Svi smo mi ZLATNI DONATORI MADJARSKE PRIVREDE. 
6. INVESTICIJA ZENICA-TRAVNIK CINI KALKULATIVNI ELEMENAT I NA TAJ GASOVOD SE OBRACUNAVA AMORTIZACIJA KOJA IZNOSI 2 FENINGA U CIJENI GASA (CIJENA GASA, KAD JE PISAN TEKST, JE BILA 0,64 FENINGA). DA LI JE OVAJ GASOVOD PROKNJIZEN I ZASTO 3 GODINE LEZI POD ZEMLJOM NAPUSTEN TREBA PITATI UPRAVU, ALI I DA ZELITE TROSITI GAS U SBK KAKO CETE?
Sve navedeno, do tacke 5, su nestvarne izmisljotine g. Sendijarevica kako bi se skrenula paznja sa OSTVARENE DOBITI NA GRADJANIMA SARAJEVA JER POTROSNJA SARAJEVOGASA CINI 70% UKUPNE POTROSNJE. Kako nastane dobit u kompaniji KOJA 70% GASA PRODA GRADJANIMA.MINISTRE, CIJENA SE “NIJE MOGLA SMANJITI” ZBOG 5,7 MIL. KURNIH RAZLIKA, A VI STE SVJEDOCILI (u kancelariji g. Konakovica) ABNORMALNOJ RAZLICI U CIJENI GASA. JA VAM SE DIVIM KAKO MOZETE GLEDATI PATOLOSKE LAZOVE I TO ONE KOJI SU U VASOJ KANCELARIJI REKLI DA CIJENA NE MOZE BITI MANJA (MANJA OD 640 KM, A SADA 550 KM I MOZE MANJE OD 500 KM). 
7. Moj otkaz kosta, do sada i po svim osnovama, 140.000 KM (zavrsiti ce sa puno vise od 150.000 KM) i cinit ce cijenu gasa, a svi ce to platiti. Otkaz zato sto sam LOPOVE prijavio za MILIONE POKLONJENE RS i LITVANCIMA.    
CITIRAM: Iako Federalna vlada tu cijenu može smanjiti jer je zadržala moć političkog utjecaja na cijenu gasa, ona to ne čini jer visokim cijenama pokriva gubitke “BH Gasa“. Tako su u cijenu gasa koju plaćaju potrošači uračunati i: nenaplaćeni dugovi, štetni ugovori o transportu gasa, loše investicije i provizije posrednika u trgovini te dugovi za gas potrošen tokom rata. 
CITIRAM: Direktor “BH Gasa“ Mirza Sendijarević kaže da bi gas svima bio jeftiniji kada bi postojala konkurencija u nabavci, objašnjavajući da “pravila igre“ određuje Vlada, a ne “BH Gas“.
Iz citiranog citam sljedece:
1. Vi ste gospodine Novalicu “krivi” sto ste zadrzali politicku moc utjecaja na cijenu, a tu ste i Vi, negdje, g. Dzindicu.
2. Vi ste gospodo “krivi” sto niste otvorili konkurenciju u gasu, pa da GAS-RES pocne prodavati gas u Federaciji BiH. Da Vam bude lako to uraditi, imate zahtjev u FMERI i uciniti uslugu g. Sendijarevicu.
3. Vi ste gospodo “krivi” sto “stitite” kriminal svog prethodnika koji nije dao da se obustavi gas Biracu jer niste “smanjili” cijenu gasa. G. Sendijarevic je “kaznio” g. Kresu sa 2.500 KM place i dao mu da vodi javne nabavke. Ja sam ostao bez posla zato sto sam ovo prijavio, a Vi ste izgleda krivi jer, po tumacenju citiranog, niste nista uradili da smanjite cijenu gasa?
KAKVA JE ISTINA?
Od kako je imenovan za ministra g. Dzindic se slomi da slomi otpor uprave BH-Gasa kako bi se smanjila cijena gasa. Kada je to prvi put pokusao OBJAVLJENA MU JE SLIKA, SA MOJOM MALENKOSCU, NA POSEBNOM BLOGU I PREDSTAVLJENI SMO KAO KRIMINALCI KOJI ZELE DA UNISTE BH-GAS. Ministar sada pokusava da dodatano smanji cijenu gasa (BH-Gas, UPRAVA, nista samostalno nije predlozila) i opet se bori sa onima koji su spasili BH-Gas od “stecaja”. Nikad BH-Gas nije mogao otici u stecaj jer je dva puta bila razlika u cijeni, a “strucnjaci” su to krili i od Vlade FBiH.  
Citiram: Ja sam i ranije tvrdio da cijena može biti niža od ove koja je sada. No, Džindić kaže za naš list da neće stati i da je već zatražio novo pojeftinjenje plina za još deset posto, što bi trebalo stupiti na snagu već 1. aprila.
3. KLJUCNA RIJEC – ZATRAZIO. 
Znaci, nije bitno ko je zatrazio vec je bitno da je svaka Vlada FBiH odgovorna jer ista odredjuje “pravila igre”. Nije bitno sto BH-Gas, ni danas, ne trazi smanjenje cijene vec je Vlada kriva. BH-Gas kada uputi prijedlog svaka vlada odobri. 
O nenaplacenim dugovima (nije bitno ko ih nije naplatio), stetnim ugovorima o transportu (nije bitno ko je sta potpisao), “LOSE INVESTICIJE” KOJU JE ODOBRIO PARLAMENT FBIH (KAKO OBJASNITI STA JE DIVERSIFIKACIJA IZVORA SNABDJEVANJA I KAKO OBJASNITI DA TO KOSTA 2 FENINGA U CIJENI OD 0,64 ili 0,55 FENINGA), PROVIZIJE POSREDNIKA, A KOJI NOSI RATNI DUG OD 104. MIL. USD I DA GA GASPROM NE PUSTA JER JE U NJIHOVIM KNJIGAMA SAMO ENERGOINVEST DUZNIK i dugovima za potroseni gas u ratu (a koji ne cine cijenu gasa) nemam snage vise govoriti. 
Ucinite uslugu g. Sendijarevicu i otvorite im trziste (pa da vide sta je konkurencija, a ne monopol) da BH-Gas NESTANE SA LICA ZEMLJE KAO JOS JEDNA PROPALA FEDERALNA KOMPANIJA. G. Dzindic radi pravu stvar jer ih obaranjem cijene sprema na to OTVORENO TRZISTE.
Na kraju, evo da je sve tacno sto je izjavio g. Sendijarevic kako onda, kada se svi troskovi poslovanja podmire, u cijeni gasa OSTANE DOBITI BH-GASU (ZA 2015. GODINU) OD CCA 22 MIL. KM. Sta nam to govori?
Govori nam da nas je neko opljackao i nije prijavio da ruska cijena pada (PALA u 2015. g. ZA cca 200 USD I POMNOZENO SA POTROSNJOM IZNOSI 60 mil. KM-UPOREDITE TO SA 5,7 MIL. KM KURSNIH RAZLIKA) i da, i danas, sjedi na mjestu direktora kako bi pokrivao one sa pocetka price (odvrni-zavrni ventil). Zar je moguce da ovakvi ekonomisti vode JAVNU KOMPANIJU? 
S postovanjem,
Almir Becarevic
P.S. Naslov, iz predmeta maila, je da bih privukao vasu paznju, a isti je APSOLUTNO NEISTINIT. 
Postovani G. Sendijarevicu izaberite medij i izadjite na crtu (jedan na jedan) o svemu napisanom. I U PARADI (FILM) SU LJUDI IZASLI NA CRTU I POKAZALI COJSTVO. 
- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Karate klub Široki Brijeg najuspješniji klub na turniru u Mostaru

Ove nedjelje u Mostaru se održao 3. Zrinjski karate kup u odličnoj organizaciji karate kluba Zrinjski Mostar, koji je...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -