Srijeda, 23 listopada, 2024

IZETBEGOVIĆ: Iznenađuju tvrdnje da su bošnjačke snage gađale UN i vlastiti teritorij…

Vrlo

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović održao je konferenciju za medije na kojoj je komentarisao presudu Radovanu Karadžiću.

“Radovanu Karadžiću je danas izrečena kazna od 40 godina zatvora. To i nije posebna kazna. Nema poseban značaj, ali je značajno da je presuda izrečena jednoj užasnoj politici i ideologiji”, poručio je on.

Izetbegović je kazao da je ova presuda najvažnija nakon presude nacistima u Nurnbergu.

“Planski, sistematski i organizovano su pripremljeni i izvršeni zločini kojim su stotine tisuća protjerani, a tragovi kulture i vjere izbrisani. Ovo je najznačajnija presuda nakon Nurnberga. Presuda ima sve elemente zločina, ali na manjem teritoriju”.

Bakir Izetbegović je istaknuo da se ova presuda može smatrati važnom za regiju, ali i za cijeli svijet.

“Neki tvrde da na tlu BiH postoje tri istine. Može postojati više poluistina i jedna istina. Vjerujemo i nadamo se da će ovu nepravdu ispraviti Žalbeno vijeće. Također, iznenađujuća je tvrdnja da su naše snage gađale pripadnike UN-a ali i vlastite teritorije. Ovo je važna presuda za region i za cijeli svijet. Nijedna kazna nije ni približna satisfakcija za žrtve”.

Također, kazao je da civiliziran svijet pokazuje da suosjeća sa žrtvama.

“Ipak, civiliziran svijet je pokazao da suosjeća s njima; pravda je spora ali dostižna. Svi će prije ili kasnije odgovarati i biti kažnjeni. Samo na istini i činjenicama se mogu graditi bolji odnosi i bolja budućnost. Posebno je važna za srpski narod, da se hipoteka skine s naroda i locira na pojedince koji su narod poveli stranputicom”.

“Treba prihvatiti istinu i prestati sa negiranjem i prikrivanjem. Pozivam da se presuda ne politizira nego da se njene poruke iščitaju”, zaključio je.

 

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -