Četvrtak, 24 listopada, 2024

Islamska država namjerno za samoubilačke napade bira braću, imaju jako dobar razlog za to

Vrlo
- Advertisement -

Islamska država, namjerno za smrtonosne terorističke napade, poput onog izvedenog u Bruxellesu, regrutira braću ili obiteljski povezane osobe. Pokazalo se kako se na taj način najuspješnije izvode napadi.

Samoubilački napad u zračnoj luci Zaventem u Bruxellesu izvela su braća Ibrahim i Khalid el-Bakraoui. Kriminalistička psihologinja Mia Bloom pojašnjava kako se krvne veze pojavljuju u mnogim zločinima posljednjih desetljeća, još tamo od 70-tih godina prošlog stoljeća.

Obiteljske terorističke ćelije pomažu ISIS-u da izbjegne bilo kakav nadzor tajnih službi i policije, a s druge strane, Islamska država dobiva kvalitetan mehanizam provjere svojih članova.

“Kad je riječ o samoubilačkim napadima uvijek postoji mogućnost da se netko u posljednji tren predomisli, međutim, teže će odustati ako je s njim netko iz obitelji jer ne želi razočarati obitelj”, objasnila je Bloom.

Pariški masakr počinila su, između ostalih, i dva brata – Salah i Brahim Abdeslam. Salah, naposlijetku, ipak nije aktivirao eksploziv te je pobjegao i bio u bijegu sve dok nije uhićen prije nekoliko dana u Bruxellesu.

U siječnju 2015. još jedan bratoubilački par sudjelovalo je u napadu na satirični list Charlie Hebdo kada je ubijeno 12 osoba. Riječ je o Saidu i Cherifu Kouachi, a obojicu je ubila policija.

“Najlakše je regrutirati člana obitelji, a onda prijatelja”

Bombaši napad tijekom maratona u Bostonu izvela su također dvojica braće – Dzokhar i Tamerlan Tsarnaev. U travnju 2013. njih dvojica na bostonskom maratonu usmrtili su troje a ranili 260 osoba.

Clint Watts, bivši pripadnik FBI-a, kaže kako, usprkos snažnoj prisutnosti Islamske države na internetu, najviše ljudi regrutiraju neposredno.

“Najlakše je regrutirati člana obitelji, a onda prijatelja. Osobe koje su fizički bliske nisu sumnjive”, rekao je Watts te upozorio da se mnogi s kriminalnim dosjeima okreću Islamskoj državi jer je za njih to najmanje loša opcija.

Slaže se s tim i Bloom.

“Islamska država šalje poruku da oni s najgorom prošlosti mogu imati najbolju budućnost”, prenosi Sky News.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

I tako je Picula postao najpopularniji političar u Hrvatskoj

Plakati s Toninom Piculom u ustaškoj kapi osvanuli u Srbiji: Desničari reagiraju na njegovo imenovanje izvjestiteljem Europskog parlamenta za...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -