Srijeda, 23 listopada, 2024

Nakon Erdogana i Davutoglu izjednačio ISIS s Kurdima

Vrlo

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da Turska nema dvostrukih standarda i da su za nju jednake vrijednosti života svih nevinih žrtava terorističkih napada, bez obzira na njihovu vjeru i naciju, niti da li su stradale u svirepim napadima u Ankari, Istanbulu, Parizu ili Briselu.

„Konačno svi moraju izvući pouku iz ovih stravičnih događaja. Svi oni koji zbog kratkovidnosti uma prave razlike na svoje i tuđe teroriste bi morali, a i već su počeli, uviđati da takvo poimanje problema terorizma srednjoročno i dugoročno donosi skupe cehove na naplatu. Evropa nema alternative za partnerstvo i savezništvo sa Turskom ako želi uspostavu sigurnosti regije. Tu realnost mora brzo shvatiti i početi se ponašati u skladu sa tim“, poručio je Davutoglu tokom današnjeg sastanka čelnika regionalnih odbora vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Davutoglu je ovom prilikom podsjetio na tekst lista „The Independent“ koji su potpisali brojni novinari i kolumnisti, a u kojem je postavljeno opće pitanje jasne razlike u izražavanju solidarnosti i podrške Zapada nakon stravičnih terorističkih napada koji su se desili u Parizu i Briselu od onih koji su se desili u Ankari i drugim gradovima Turske.

„Zahvalan sam tim savjesnim intelektualcima i novinarima Zapada na tom pitanju i ukazivanju na činjenicu da je potrebno i pohvalno to što se proglašava žalost u cijeloj Evropi nakon stradanja nevinih ljudi u Briselu, ali da to nije bio slučaj kada su stradali isto tako nevini u Ankari. To pitanje moramo češće postavljati, ali nažalost i u Turskoj još uvijek ima onih koji ne postavljaju to pitanje“, kazao je Davutoglu.

Šef turske vlade Davutoglu dalje tvrdi da je i evropsko tlo pogođeno dramom koja je već pet godina prisutna u Siriji u kojoj je narod prepušten vlasti zločinačkog režima i terorističkih organizacija koje su njegovi saveznici.

„Do jučer su i mogli nijemo promatrati dramu u Siriji, ali danas je ta bolna i surova realnost pokucala i na vrata Evrope. Ozbiljan zaokret evropske politike prema sirijskom pitanju je nužan. Nažalost, iza svih pretrpjelih stravičnih terorističkih napada u Evropi i Turskoj leži pogrešna politika Zapada i generalno međunarodne zajednice prema sirijskom pitanju“, kazao je Davutoglu i dodao da bi izostanak zajedničke konkretne borbe protiv terorizma mogao dovesti do toga da ISIS, PKK, PYD i druge terorističke organizacije postanu jedno i da zajedno nastave napadati Tursku, Evropu i ostatak svijeta.

Osvrnuvši se i na aktuelnu političku situaciju u Turskoj, Davutoglu je kazao da će AK Partija nastaviti provedbu zacrtanih reformi, uključujući i prijedlog da se ukine imunitet svim zastupnicima parlamenta Turske kako bi se provele istrage o svim navodima umiješanosti nekih zastupnika u prljave poslove, uključujući i saradnju sa teroristima.

Kazao je da stručni tim AK Partije radi na pisanju nacrta ustavnih reformi koje je ova politička opcija najavila u skladu sa demokratskim i ekonomskim progresom u Turskoj.

„Nacrt ustavnih reformi će biti kompletiran i predat parlamentu najkasnije do kraja aprila. Parlamentu želimo predati nacrt koji je u mentalnom sklopu, idealima, željama i snovima nas i našeg naroda. I sam ću lično biti uključen u ovaj proces u kojem ćemo u narednih mjesec ili dva kompletirati naš prijedlog reforme ustava“, zaključio je Davutoglu.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

OHR RADIKALIZACIJOM HRVATA ŽELI DESTABILIZIRATI DRŽAVU? Komšić odavno trebao biti smijenjen

Jasno je kao dan – OHR konstantno zanemaruje prava Hrvata i čini ih budalama. Pogledajte ključni dio Ustava BiH,...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -