Četvrtak, 18 srpnja, 2024

NAPOMENA: VIJEST JE IZ BOSNE, NIJE IZ SIRIJE Vojnici ovog zapovjednika Armije BIH tjerali su zarobljene da ljube odsječene glave

Must Read

SARAJEVO – Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužiteljstva BiH jučer je u Sudu BiH počelo suđenje gospodinu i patrioti  Sakibu Mahmuljinu, bivšem zapovjedniku Trećeg korpusa Armije RBiH, optuženom za ratni zločin protiv zarobljenika, bolesnika, ranjenika i civila koji su počinili pripadnici “patriotskog” odreda “El Mudžahid” 1995. godine na području Vozuće.

Na teret mu se stavljaju ubojstva i nečovječna postupanja nečinjenjem, odnosno što kao nadređeni patriota pripadnicima odreda Armije BIH “El Mudžahid” nije poduzeo mjere da spriječi ubojstva i mučenja građana BIH, iako je imao informacije na temelju kojih je mogao zaključiti da će njegovi podređeni učiniti takva kaznena djela, a nakon zločina nije kaznio počinitelje.

“Nije poduzeo ništa ni kada je predsjednik Predsjedništva RBiH poslao dopis da je dobio informaciju o nečovječnom postupanju i naložio da se ispitaju ti slučajevi”, rekao je tužitelj Milanko Kajganić u uvodnoj riječi.

Prema pročitanoj optužnici, pripadnici “El Mudžahida” su od srpnja do listopada 1995. godine ubili više od 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti i nečovječno postupali prema oko 20 zarobljenika i civila u mjestu Livade i u logoru u blizini Kamenice.

Tužitelj je naveo da su ubili zarobljenike vatrenim i hladnim oružjem i odsijecanjem glava. U razdoblje od 21. srpnja do 24. kolovoza 1995. godine u jednom slučaju su natjerali zarobljenike da ljube odsječenu glavu.

Od 11. do 29. rujna 1995. godine ubili su 52 zarobljenika, prethodno oteta od jedinice kojoj su se predali. “Dosad ih je pronađeno i identificirano deset”, rekao je Kajganić. On je naveo i da su pripadnici “El Mudžahida” zarobljenima nanosili teške duševne i fizičke boli na razne načine, između ostalog udarajući ih palicama, crijevima, nogama, kundacima, ubadajući ih, korišteni su i elektrošokovi, po nekima su prosipali mokraču, nekima su vezali noge, ruke i vrat te su zarobljenici dugo bili u zgrčenom položaju i svaki pokret ih je davio.

Zarobljenima su kroz maltretiranja lomljena rebra, zubi, nos, a prijećeno im je da će ih ubiti stavljajući im motornu pilu, nož i sablju pod vrat.

“Dokazat ćemo ono što se optuženiku stavlja na teret”, rekao je Kajganić najavivši da će za svjedoke pozvati i žrtve i pripadnike Trećeg korpusa. Mahmuljinov odvjetnik Fahrudin Ibrišimović istaknuo je da je Tužilaštvo BiH na sebe preuzelo težak zadatak jer smatraju da je teško dokazati vezu između Mahmuljina i “El Mudžahida”.

Ponovio je da je Tužilaštvo primijenilo zakon koji je bio na snazi ​​u vrijeme izvršenja kaznenog djela, po kojem se ovo kazneno djelo ne može izvršiti nečinjenjem. Na suđenju su bili i  prijatelji i članovi Mahmuljinove obitelji, te članovi obitelji ubijenih i nestalih, koji kažu da nemaju povjerenja u pravosuđe, ali se ipak nadaju pravdi i da će naći kosti sinova, muževa.

Ružica Pejić je, kaže, pronašla lubanju svog muža i samo je nju sahranila, a Zdravko Jorgić još traga za ostacima sina Dalibora.

Nastavak suđenja Mahmuljinu zakazan je za 6. travanj.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -