Srijeda, 23 listopada, 2024

Evo koja je država lani dala najviše ISIS-ovih boraca u Europi

Vrlo

Nakon pariških napada u studenom prošle godine, policija je pratila tragove terorista do Bruxellesa i u zloglasnoj četvrti Molenbeek uhitila sedmero osumnjičenih. Prije četiri dana u istoj je briselskoj četvrti uhićen i Salah Abdeslam, a odala ga je sumnjivo velika narudžba pizze, koja je dovela policiju do mejsta na kojem se skrivao, piše Independent.

U Molenbeeku su, kako vjeruju istražitelji, organizirani pariški napadi, a teroristima je na čelu bio rođeni Belgijanac Abdelhamid Abaaoud.

Upozorenje europskim čelnicima

Dr. Natasha Underhill s Nottingham Trent Universityja, stručnjakinja za terorizam na Bliskom istoku, izjavio je Independentu kako je odmah bilo jasno da su današnji napadi povezani s ISIS-om ili nekom njegovom ćelijom. “Na neki način uopće ne iznenađuje ovakav odgovor grupe za uhićenje Salaha Abdeslama”, kazala je ona.

“To je bez sumnje svojevrsno upozorenje europskim čelnicima, a možda će ih biti i još. ISIS ima dovoljno vremena, i stalno ponavljaju da će biti nemilosrdni u napadima na one koji podržavaju SAD i bore se protiv terorista. Vjerojatnost da će doći do novih napada u Europi sada je vrlo velika. Stvaranje atmosfere straha jedan je od najjačih aduta u djelovanju tzv. Islamske države, i oni tu poruku nažalost odlično šire Europom”, istaknula je Underhill.
Najviše iz Jordana i Tunisa

Po podacima za prošlu godinu, doznaje Independent, Belgija je dala najveći broj stranih boraca ISIS-a po glavi stanovnika neke zemlje EU, odnosno njih ukupno oko 500.

Od ostalih zemalja u Europi i na Bliskom istoku najviše je stranih boraca (u omjeru na milijun stanovnika) otišlo u ISIS iz Jordana (315), Tunisa (280) i Saudijske Arabije (107), a slijede Bosna i Hercegovina (92), Kosovo (83), Turkmenistan (72), Albanija (46) i Belgija (40 boraca na milijun stanovnika).

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -