Subota, 26 listopada, 2024

CUBA: Supruge političkih zatvorenika tijekom Obamine posjete protestirale protiv politike kubanske vlade

Vrlo
- Advertisement -

HAVANA – Kubanske vlasti uhitile su više od 50 prosvjednika na antivladinim prosvjedima organiziranim samo nekoliko sati uoči posjeta američkog predsjednika Baracka Obama tom otoku. Obama je prvi američki predsjednik koji je poslije 88 godina posjetio Kubu.

Obamu su na aerodromu dočekali kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriges, najviši američki diplomat na Kubi Jeffrey de Lorentis sa suprugom, kubanski veleposlanik u SAD Hose Kabanas, kao i dvojica kubanskih dužnosnika zaduženih za odnose s Amerikom – Josephina Vilad i Gustavo Macina.

Kako je agencija AP primijetila među dužnosnicima koji su dočekali američkog predsjednika nije bio kubanski lider Raul Castro.

Obama je po dolasku na Kubu izjavio da je to “povijesna posjeta i povijesna prilika”.

“Predsjednik Coolidge je 1928. godine došao ratnim brodom, a da dođe ovdje trebalo mu je tri dana. Meni su bila potrebna samo tri sata “, kazao je Obama.

Samo nekoliko sati uoči Obaminog dolaska, kubanska policija je privela više od 50 aktivistica koje su prosvjedovale zbog uhićenja političkih neistomišljenika.

Članice oporbene skupine “Dame u bijelom”, koju čine udovice bivših političkih zatvorenika na Kubi, svake nedjelje od 2003. godine održavaju skupove.

Nakon mise u lokalnoj crkvi šetnjom, obučene u bijelu odjeću, izražavaju protest zbog političkih uhićenja. Većina aktivistkinja je i ranije bila privođena zbog organiziranja prosvjeda.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Šta povezuje terorizam iz Krupe Željka Komšića?

Posljednje tri decenije svjedočimo fascinantnoj, ali i zabrinjavajućoj transformaciji političke scene u Bosni i Hercegovini. U središtu tog fenomena...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -