Četvrtak, 2 svibnja, 2024

PADA LI POSLJEDNJA GOEBBELSOVA UTVRDA U EUROPI? Osim Upravnog odbora, ulazi se u izbor nove uprave RTVFBiH

Must Read

ftvPokrenut je proces deblokade rata RTVFBIH; biraju se novi članovi UO ali, po svemu sudeći, i uprava ove medijske kuće. Protiv je SDA koja trenutno ucjenom Džemala Šabića, putem kompromitirajućih, kontrolira informativni program FTV-a, kao i članovi UO koji već duže vrijeme primaju velike i nezakonite
naknade i koje su glavni razlog zašto je RTVFBiH ponovo dobila negativan izvještaj federalnih revizora

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine raspisao je ovih dana natječaj za izbor tri člana Upravnog  odbora RTVFBiH. Time je konačno pokrenut proces institucionalne deblokade rada ovog javnog rtv. sistema.

Naime, u ovoj kući su odavno istekli mandati trojici članova UO – Kadriji Hodžiću, Radenku Udovčiću i Igoru Soldi, ali nije bio pokrenut mehanizam njihove zamjene. Razloga za to ima više; od toga da je to odgovaralo i članovima UO koji su nastavili da primaju svoje mjesečne nadoknade koje nisu male, a o čemu svjedoči izvještaj federalnih revizora za 2011.

Drugi razlog zato se oteže sa izborom novih  članova UO RTVFBiH jeste politizacija slučaja od strane političkih stranka koje su sada u parlamentarnoj manjini ali koje trenutno, po mišljenju news analitičara, kontroliraju informativni program FTV-a, kao i djela medijske zajednice u BiH koji se stavio u zaštitu pojedinačnih političkih interesa, a ne interesa javnog rtv. sistema.

Također, veliki argument koji tjera federalni parlament da čim prije vrati RTVFBIH u zakonske okvire, jeste činjenica da već nekoliko godina ova kuća radi po nezakonitom statutu usvojenom od strane UO ove kuće, mada je Parlement Federacije vrhovno i jedino tijelo koje može donositi ovaj osnovni akt po kojem treba da radi i djeluje RTVFBIH.

Očekuje se da će izbor novih članova UO biti okončan početkom prosinca ove godine, da bi se potom pristupilo  rješavanju pitanja izbora nove uprave i menadžmenta RTVFBiH.

U sličnoj instititucionalnoj krizi se već nekoliko godina nalazi i BHRT; zbog sve ovoga očekuje se skore promjene zakona o javnom rtv. sistemu kako bi ubuduće brže i efikasnije rješavale ovakve situacije i paralize sistema, a što izazava nesagledive negativne posljedice u radu javnih rtv. emitera.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN) l poskok.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GLAVNO VIJEĆE HNS BIH: I u oblasti pravosuđa mora biti poštovana konstitutivnost naroda, kao temeljno ustavno načelo

U Mostaru je održana 8. redovita sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora. Voditelji odjela Glavnog vijeća informirali su o aktivnostima...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -