Srijeda, 23 listopada, 2024

“SELE” NA ZAPAD Dok polako gubi Siriju i Irak, IS preuzima Libiju

Vrlo

Obavještajni izvori SAD-a još krajem prošle godine najvaili su kako IS priprema preseljenje glavnine snaga i moći u Libiju.

Teoristička organizacija Islamska država je od početka 2015. izgubila 22 posto teritorija koji je kontrolirala u Siriji i u Iraku, objavio je u srijedu specijalizirani institut IHS Jane’s sa sjedištem u Londonu.

“Rat se okreće na štetu Islamske države. Između 1. siječnja i 15. prosinca 2015. IS je izgubio kontrolu nad 14 posto svog teritorija”, rekao je Columb Strack, analitičar IHS-a i stručnjak za Bliski istok.

U novoj studiji se ističe kako je IS u zadnja tri mjeseca izgubila još 8 posto teritorija u odnosu na teritorij koji je kontrolirala 1. siječnja 2015. Danas kontroliraju kontrolirala 73.440 četvornih kilometara teritorija.

Džihadisti su u Iraku izgubili velika područja u okolici Ramadija, zapadno od Bagdada i napose u okolici Tikrita, sjeverno od prijestolnice. No, najveće gubitke terena imali su u Siriji.

Otkako je IS ljetos izgubio Tal Abyad, jednu od glavnih točaka gdje je ulazio u Tursku, IHS je primijetio da skupina ima “financijskih teškoća” koje su se odrazile u “povećanju raznih poreza” i u “velikom smanjenju plaća koje je isplaćivala borcima”.

“Te financijske teškoće su pogoršali ruski i međunarodni zračni udari na izvore prihoda skupine od nafte od kraja 2015.”, dodaje Strack.

Proteklih mjeseci stižu izvješća o bijegu vodećeg džihadističkog kadra u Libiju, u kojoj je na djelu pokušaj stvaranja tzv. zapadnog kalifata, s obzirom na bezvlašće koje u toj zemlji vlada od rušenja Gadafija.

Obavještajni izvori SAD-a još krajem prošle godine najvaili su kako IS priprema preseljenje glavnine snaga i moći u Libiju.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -