Srijeda, 23 listopada, 2024

LJEPOTE ŽIVLJENJA U TOLERANTNIJEM DIJELU BIH: Provale u crkvu, župnu kuću, domove tamošnjih Hrvata

Vrlo

ZAVIDOVIĆI – Kako je u poratnoj Bosni i Hercegovi opasno biti manjina na mnogim njenim područjima, jasno je svima, ali ono što Hrvati-katolici proživljavaju na području župe Zavidovići posljednjih godina, prema svjedočenjima tamošnjeg župnika, više sliči na horor filmove nego normalan život.
Velečasni Miro Bešlić za Dnevni list kaže kako je svećenik već 40 godina, a za prvih 30 godina mu se nije dogodilo toliko provala u crkvu, župnu kuću, u kuće vjernika kao što je to bio slučaj posljednjih 10 godina.
– U noći s ponedjeljka na utorak provaljeno je u hrvatsku kuću prvu do župne crkve, noć ranije provaljeno je u crkvu, prije mjesec dana na jednoj hrvatskoj kući ispod crkve osvanuo je grafit s natpisom: “Gonite se”, ranije je bilo provaljeno u župnu kuću,… Kad se prisjetimo skorih nemilih događaja, pitamo se ima li za nas Hrvate mjesta u Zavidovićima i radi li policija svoj posao?, pita se Bešlić.

Brojna zlodjela

Posljednja nemila scena dogodila se u noći s 14. na 15. kada je provaljeno u kuću Ivanke Gadžić, koja je prva do župne crkve sv. Josipa. Samo noć ranije, kako kaže vlč. Bešlić, provaljeno je u zvonik crkve, a kada provalnik nije na taj način uspio ući u crkvu, pokušao je provaliti kroz bočna pa kroz sakristijska vrata, oštetivši oba ulaza. Na kraju, iz crkve je odnio bunt žice.
– Crkva je po noći potpuno osvijetljena, pojedincima ne manjka hrabrosti za nepravedne, nemoralne čini. Nažalost, toga u Zavidovićima imate počesto, pa tako i navedeni slučaj s grafitom, koji nitko od policije nije primijetio, a vjernici su u strahu i nisu željeli to prijaviti, nego sam to učinio ja jer nema više smisla šutjeti, govori nam vlč. Bešlić.
Ono što boli tamošnje Hrvate-katolike i vlč. Bešlića jeste suradnja s policijom, koja je, kako kaže, nezadovoljavajuća jer nakon što urade uviđaj cijela stvar staje.
– Razumijem kako policija ne može čuvati svaki pojedini objekt, ali ne mogu shvatiti da ne žele malo više pažnje posvetiti onim objektima koji su češće meta napada. Primjerice, tijekom uviđaja oko provale u crkvu policajac je jednog djelatnika u dvorištu pitao imate li vi čuvara? Pa ja se pitam odakle je taj policajac, kao da je došao iz svemira pa pita ima li crkva čuvara, i može li ga priuštiti. Meni je to toliko nelogično i čudno pitanje, navodi vlč. Bešlić.
Tamošnja policija je, kako je rekao, navodno pronašla provalnika u župnu kuću, ali ne zna je li isti do sada procesuiran.
– Brojne su nemile scene bile posljednjih godina, ljudi su više “oglušali”, pa tako i ja sam. Nažalost, što godine idu sve je više i više kriminala, navodi vlč. Bešlić.

Policijska strana

S druge pak strane, Aldina Ahmić, glasnogovornica MUP-a ZDŽ-a, za naš list kaže kako se u noći s 13. na 14. ožujka nije dogodila nikakva provala u župnu crkvu u Zavidovićima, navodeći kako je samo otuđena mrežna ograda koja se nalazila na ivicama dvorišta. Kaže kako je izvršen uviđaj te se poduzimaju aktivnosti na otkrivanju počinitelja. Na naše pitanje što policija radi kada su u pitanju ranije događanja oko provala, grafita s neprimjerenim sadržajima, Ahmić, kaže kako nemaju povećanje broja takvih krivičnih djela.
– Operativnim radom na terenu te pojačanim prisutnosti policije na terenu nastojimo što bolje kontrolirati područja, naročito ona područja na kojima se nazale vjerski objekti i povratnička područja. Ono što je zabilježeno, ako je i bilo nekih provala i oštećenja na vjerskim objektima, bilo ih je na svim područjima, ne samo na tome, a uglavnom se radilo na imovinskim krivičnim djelima, što najviše podrazumijeva otuđenja bakrenih i ostalih dijelova s groblja, navodi Ahmić.
Prema njenim riječima, nije bilo nikakvih velikih provala, oštećenja i ulazaka u vjerske objekte.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -