Četvrtak, 24 listopada, 2024

Putin naredio povlačenje ruske vojske iz Sirije

Vrlo
- Advertisement -

MOSKVA – Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je ministru obrane Sergeju Šojguu da od utorka počne povlači rusku vojsku iz Sirije jer su postavljeni zadaci ispunjeni. “Smatram da je zadatak koji je postavljen Ministarstvu obrane i oružanim snagama u cjelini ispunjen. Zbog toga naređujem ministru obrane da od sutra počne povlačenje glavnog dijela naše vojne grupacije iz Sirijske Arapske Republike”, rekao je Putin na sastanku sa šefovima Ministarstava obrane i vanjskih poslova Rusije.

On je također istaknuo da Rusija treba intenzivirati ulogu u mirovnom procesu kako bi se okončao sukob u Siriji. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Putin pozvao telefonom sirijskog predsjednika Bašara al Asada kako bi ga informirao o odluci Rusije. Primirje u Siriji smanjilo krvoproliće Predsjednici Rusije i Sirije Vladimir Putin i Bašar el Asad smatraju da je postizanje primirja u Siriji doprinijelo smanjenju razmjera krvoprolića i poboljšanju humanitarne situacije u toj zemlji, priopćila je u ponedjeljak služba za odnose s javnošću Kremlj. Navedeno je da je u ponedjeljak, na inicijativu ruske strane, održan telefonski razgovor Putina s Assadom.

“Razmotren je tijek realizacije Zajedničkog priopćenja Rusije i SAD kao kopredsjedavajućih Međunarodnoj skupini za podršku Siriji o prekidu borbenih djelovanja. Iskazano je zajedničko mišljenje da je postizanje primirja doprinijelo uočljivom smanjivanju razmjera krvoprolića u zemlji, poboljšanju humanitarne situacije. Stekli su se uvjeti za početak procesa mirovnog rješavanja pod okriljem Ujedinjenih naroda “, navedeno je u priopćenju. Assad je u razgovoru s ruskim liderom izrazio duboko priznanje Rusiji za pomoć velikih razmjera u borbi protiv terorizma i humanitarnu pomoć, priopćila je u ponedjeljak služba za odnose s javnošću Kremlj.

“Bašar el Asad je naveo profesionalizam, hrabrost i herojstvo vojnika i časnika Oružanih snaga Rusije koje su sudjelovale u borbenim djelovanjima i iskazao duboko priznanje Rusiji za ogromnu pomoć u borbi protiv terorizma i humanitarnu pomoć pruženu civilima”, navedeno je u priopćenju. Prekid vatre u Siriji stupio je na snagu 27. veljače. Primirje ne vrijedi za ID, Nusra front i druge organizacije koje su Ujedinjeni narodi proglasile terorističkim.

(NN / sputniknews.com)

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

I tako je Picula postao najpopularniji političar u Hrvatskoj

Plakati s Toninom Piculom u ustaškoj kapi osvanuli u Srbiji: Desničari reagiraju na njegovo imenovanje izvjestiteljem Europskog parlamenta za...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -