Četvrtak, 24 listopada, 2024

DEBAKL MERKELINOG CDU-A Na pokrajinskim izborima veliki uspjeh ostvarila protuimigrantska Alternativa za Njemačku

Vrlo
- Advertisement -

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel izgubili su u dva od tri pokrajinska parlamenta na izborima u nedjelju, a uspjeh je ostvarila protuimigrantska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) koja je ušla u sva tri parlamenta, pokazale su izlazne ankete.

Stranke kancelarke Merkel izgubila je u pokrajinskom parlamentu Baden-Wuerttemberga i Porajnju-Falačkoj (Rheinland-Pflaz), prema izlaznim anketama.

Analitičari tumače da su njemački birači kaznili kancelarku zbog njezine politike otvorenih vrata prema izbjeglicama kojih je više od milijun ušlo u Njemačku u 2015.

Na pokrajinskim izborima za parlament Saske-Anhalt u bivšoj istočnoj Njemačkoj gdje su konzervativni kršćanski demokrati (CDU) i dalje najveća stranka,  AfD je osvojio 21,5 posto glasova, prema izlaznim anketama.

Također prema izlaznim anketama AfD je u Baden-Wuerttembergu i Poranju-Falačkoj osvojio 12,5 odnosno 10 posto glasova.

Ti rezultati znače da je stranka krajnje desnice sada zastupljena u polovici od 16 njemačkih saveznih pokrajina čime ostvaruje dobru startnu poziciju za savezne izbore 2017.

Prije izbijanja izbjegličke krize AfD je bila stranka na silasku, rastrzana unutarnjim sukobima i borbom za vlašću. No na krilima protuizbjegličkog pokreta u mnogim dijelovima zemlje AfD je doživjela renesansu i u dobroj mjeri bi mogla promijeniti uobičajen politički krajobraz Njemačke./Hina/HMS/

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zašto medicinski kanabis čeka onkraj “europskog puta”?

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, šef Kluba SDP-a, Saša Magazinović, ponovno je podignuo pitanje legalizacije medicinskog kanabisa,...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -