Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Bruxelles će odlučiti hoće li se iz BiH u Hrvatsku i dalje moći samo s osobnom iskaznicom

Must Read

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da državne vlasti s Europskom unijom i Hrvatskom vode razgovore o tome da se građanima ove zemlje omogući prijelaz granice samo s osobnom iskaznicom, nakon što Hrvatska uđe u Europsku uniju. Za takvo što potrebno je stvoriti određene pretpostavke koje su prije svega sigurnosne naravi, a o čemu će ključnu riječ dati sam Bruxelles.

“Pregovori se vode vezano uz zadržavanje režima prijelaza granice. Ali pri tome treba imati na umu da to nije samo pitanje Hrvatske u kojoj, siguran sam, postoji dobra volja za udovoljavanje našeg zahtjeva. Hrvatska je spremna prihvatiti naše osobne iskaznice s obzirom da će one od sljedeće godine biti s biometrijskim podacima te će biti s jednakim podacima kao i putovnice. To je pitanje o kojem će ključnu riječ dati Bruxelles kao što je odlučivao i u odnosu Hrvatske prema Sloveniji u trenutku kada je ova zemlja postala članica EU-a”, rekao je za Večernji list ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

Po Noviću, najvažniji odgovor na pitanje hoće li se dati ovakav povlašteni režim leži u sigurnosti ove zemlje i sposobnosti institucija da odgovore ovim izazovima.

“Sigurno je da će Bruxelles, a tako i Zagreb, prije svega zbog vlastite sigurnosti, procjenjivati kakvo je stanje unutar BiH i koliko se uopće vodi učinkovita borba protiv organiziranog kriminala, terorizma i svih drugih oblika nasilja. To je jedan od najvažnijih segmenata koji će se u danom trenutku analizirati”, pojasnio je ministar civilnih poslova BiH.

Po njegovim riječima glavni adut vlastima u BiH jeste izdavanje novih osobnih iskaznica koje će imati sve potrebne podatke o pojedincima koji prelaze granicu te će se time zaustaviti kriminalci, trgovina ljudima…

“Ja sam optimist u tome da će BiH s 1. siječnjem sljedeće godine izdavati osobne iskaznice s biometrijskim podacima. To će biti jamstvo i sigurnost da imamo dokument koji ni u jednom sigurnosnom elementu na odudara od putnih isprava. To bi bio znak i dobre volje same Europe i Hrvatske da se omogući građanima BiH s osobnom iskaznicom, pojednostavljeno rekao bih, prelaze granicu”, zaključio je Nović. O novome režimu prijelaza granice s osobnom iskaznicom dviju država razgovarat će i predstavnici Povjerenstva za granične prijelaze i granicu.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

PENAVA: Ako se ne dogovorimo s HDZ-om, otvoreni smo i za nove izbore

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava izjavio je u četvrtak da je stranka, u slučaju da ne dođe do...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -