Subota, 25 svibnja, 2024

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Must Read

Svim ljudima islamske vjeroispovjesti a naročito našim prvim komšijama muslimanima širom HercegBosne,  sretan i čestit islamski blagdan Kurban-bajram!

Poskok.info

 

Muslimani u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji slave Kurban-bajram, praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski blagdan, koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana. Kurban-bajram traje četiri dana. 

Kurban je žrtva što se prinosi u spomen na Ibrahimovu (Abrahamovu), odanost Bogu, nakon što ga je iskušao tražeći da žrtvuje svojega jednoga sina. Kad je otac to priopćio dječaku, a on mu odgovorio neka čini što mu je naređeno, Bog je umjesto sina za žrtvu uzeo ovna. Zato se sve do danas sačuvala institucija klanja ovna, odnosno goveda. Meso se dijeli na trećine. Jedna ostaje obitelji onoga tko prinosi žrtvu, druga se poklanja siromašnima, a treća je namijenjena susjedima i prijateljima kršćanima, jer spremnost prigrliti drugoga čovjeka bez obzira na posebnosti znak je milosti Božje.

Naziv Hadži bajram vezan uz odlazak na hodočašće u Meku (Saudijska Arabija), a riječ hadž znači cilj, svrha, namjera. Riječ je o petome stupu islama, kojemu pristupaju mahom oni vjernici, koji su u potpunosti ispunili prva četiri. Hadž poručuje da nitko ne smije drugoga gledati s visoka, svi su kod Boga jednaki osim u bogobojaznosti. Hadži bajram je blagdan žrtve, pomaganja, ljubavi, milosti Božje, solidarnosti, humanizma, pobjede nad škrtošću i sebičnošću

Na današnji blagdan očevi i majke bogato daruju svoju djecu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogat objed za goste. Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Zatim odlaze na groblja, te se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijatskog prava.

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić čestitao je svim muslimanskim vjernicima Kurban-bajram, podsjećajući ih kako ih taj blagdan treba potaknuti da se oslobode oholosti, sebičnosti i nasilnosti. Kurban-bajram poziv je čovjeku da bude spreman na žrtvu za svog susjeda te da svi ljudi žive u miru i sigurnosti zaštićeni od jezika mržnje i od ruke nasilja, stoji u Cerićevoj bajramskoj poruci posebice upućenoj muslimanima u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji.

Reis Cerić je podsjetio kako je Bajram ujedno prilika da se vjernici osvrnu oko sebe i pogledaju u kakvom su stanju njihovi susjedi i subraća, posebice stoga jer je čovjek čovjeku brat i ono što želi sebi čovjek treba željeti i drugim ljudima.
I kardinal Josip Bozanić uputio je muslimanskim vjernicima i predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj muftiji Aziz ef. Hasanoviću čestitku u povodu blagdana Kurban Bajrama. Neka uzvišeni Stvoritelj, koji je sve stvorio te svime upravlja i od kojega dolazi svako dobro, podari Vama i svim muslimanskim vjernicima čisto i otvoreno srce kako biste svoj dar žrtvu prinijeli Bogu na slavu, a ljudima kao znak nesebične Božje darežljivosti, napisao je u čestitki kardinal Bozanić.

Građanima islamske vjeroispovijesti i predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u RH muftiji Aziz ef. Hasanoviću čestitku je uputio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -