BIVŠI ŠEF NATOA: Sirije više nema, vrijeme je za kurdsku državu

DAMASK – Bivši glavni zapovjednik NATO-a u Europi James Stavridis izrazio je mišljenje da je vrijeme da se Sirija podijeli na nekoliko dijelova.

On je čak predložio nekoliko opcija ovog scenarija, uključujući primjere Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i Iraka.

Bivši zapovjednik snaga NATO-a u Europi James Stavridis rekao da se primirje u Siriji možda sada i poštuje, ali da rat u regiji neće biti brzo završen, navodi “Foreign Policy”.

“Ključni problem Sirije je što glavne sile same ne mogu dogovoriti o izlasku iz krize: SAD i Rusija se ne slažu oko sudbine Asada, Saudijska Arabija i Iran su zaglibile u geopolitičke i regionalne sukobe, dok Rusija i Turska imaju nesuglasice po taktičkim i strateškim pitanjima “, smatra general.

Nastavkom krize, prema riječima Stavridisa, postaje sve očitije da jedinstvene sirijske države više nema. Narod je podijelio građanski rat i većim dijelom zemlje upravljaju raznorazni lideri koji se nikome nisu zakleli na vjernost. Zato bivši glavni zapovjednik NATO-a u Europi predlaže podjelu Sirije.

Podijeljenu Siriju Stavridis vidi ovako:

Oko Damaska ​​će se pojaviti alavitska regija pod upravom Asada ili onih koji će ga zamijeniti, centralnom regijom će vremenom početi upravljati umjereni sunitski režim – nakon istiskivanja različitih terorističkih skupina, dok se na istoku zemlje može pojaviti i kurdska enklava .

Pristup podjeli zemlje može biti različit: Od potpune podjele, kao u slučaju Jugoslavije, do federacije, kao u Bosni i Hercegovini nakon Daytonskog sporazuma i slabe federacije kao u slučaju Iraka. “Međutim, prije nego što se pribjegne ovakvom rješenju, treba izvagati sve posljedice ovakve odluke”, smatra Stavridis.


guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments