Četvrtak, 24 listopada, 2024

NEPODNOŠLJIVA LAKOĆA NARODNIH NOŠNJI: Novih 20 milijuna kuna gdje?

Vrlo
- Advertisement -

 

Nije li došlo vrijeme da RH Vlada razmisli o svom pristupu davanja “pomoći” Hrvatima u BIH? Umjesto 20 milijuna kuna koliko RH Vlada planira izdvojiti ove godine kao “pomoć” BH Hrvatima, milijunima koji će se razasuti na ovaj ili onaj projekt,  potom nestati po računima udruga nije li mudrije taj iznos svake godine uložiti u nekakvu Obrtničku banku, nekakvu verziju HBORA u BiH, banku koja bi poticala ulaganja u poduzetništvu i koja bi se svake godine dodatno dokapitalizirala.

Takva banka davala bi povoljne kredite s malom kamatom za projekte ulaganja u poduzetništvo, i time jačala ostanak u BIH. Dosadašnji način financiranja “projekata” u BIH redovno je nailazio i nailazi na kritike ne samo javnosti u RH nego i hrvatske javnosti u BIH. Napišu se projekti, uzme se lova, obnovi se nešto domova zdravlja i knjižnica, naoružaju se folklorne skupine novim haljinama, i tkanjem i to bude to .I dok mi o trošku RH proračuna učimo narodne plesove, te plesove u budućnosti neće tko imati gledati. Ako bude raspoloženih za ples uopće.

Da je do sada svake godine iznos od 20 do 40 milijuna kuna išao u takvu banku, taj novac se ne bi izgubio. Išao bi u ruke onih koji bi ga oplodili a potom vratili u banku. U ruke stvarnih ulagača u poljoprivredu, industriju itd.

Postojeće banke u BIH kreditiraju potrošače visokim kamatama, naročito one potrošače koji kupuju uvoznu robu. Malo koja banka daje kredite na poslovna ulaganja, strojeve itd.
Ako i daju onda su tu visoke kamate.

RH vlada postojećim ulaganjima može igrati mudrije.  I poticati na taj načij i povratak u BIH, ne samo ostanak. Ako želi, narafski.

Takva banka, mogla bi koristiti intelektualne kapacitete HBOR-a u Hrvatskoj, što znači da se krediti u BIH ne bi dodjeljivali sistemom poznanstva i nepotizma nego uz odobrenje menadžmenta HBOR-a u Zagrebu.

RH vlada postojećim ulaganjima može igrati mudrije.  I poticati na taj načij i povratak Hrvata u BIH, ne samo njihov ostanak. Ako želi, narafski. HBOR može dodatno kreditirati projekte koji bi podrazumijevali i uvlačenje roba, dobara, intelektualnih usluga, i tvrtki iz same Hrvatske. Time bi takva banka direktno poticala i RH gospodarstvo.

Drugim riječima, Time, Božo, dajte okrenite ploču. Imamo mi tih nošnji i viška, a knjižnice su nam krcate. I ujedno prazne. Nema ovdje narod više vremena ni da čita. Čudan nekakav vakat došao…

Poskok.info

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Konaković o očekivanjima od Bruxellesa: Hoće li EU razumjeti specifičnosti BiH?

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković najavio je današnji sastanak s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, gdje...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -