Srijeda, 23 listopada, 2024

DUJE ŠANTIĆ: Politički vrh štiti ubojice moga oca

Vrlo

Tuga, bol, očaj, beznađe i razočarenje samo su kap u moru onoga što više od 20 godina osjeća obitelj generala HVO-a Vlade Šantića jer do dan danas nisu pronađeni njegovi posmrtni ostaci, istrage su do sada uvijek išle u “slijepu ulicu”.

General Šantić posljednji put je viđen 8. ožujka 1995. godine, kada u pratnji Vojne policije Armije BiH ulazi u hotel “Sedra”, gdje su bili visokopozicionirani dužnosnici Armije BiH iz Bihaća, među kojima i general Atif Dudaković. Nakon te večeri generalu Šantiću gubi se svaki trag, vodilo se nekoliko istraga, ali niti jedna od njih nije dala rezultata.

– Kako je moguće da se od 1995. do sada nije povela niti jedna ozbiljna istraga oko nestanka moga oca? Kako je moguće da nikoga iz vrha države nije briga za jednog generala? Dosadašnje istrage bile su farsa koja je uvijek bila stopirana iz vrha, govori nam Duje Šantić, sin generala Vlade.

 

Brojna pitanja

Naglašava kako je toliko živih svjedoka, toliko dokaza, a ubojice i suučesnici i dan danas slobodno šeću znajući kako nikada neće odgovarati za ubojstvo njegovog oca.

– Oni su zaštićeni iz samog političkog vrha, drugi su ugledni građani i biznismeni. Sama prekvalifikacija slučaja iz ratnog zločina u civilno ubojstvo, sve govori. Što se tiče Dudakovića, osobno ga smatram odgovornim za smrt moga oca. Iako ga on nije “ovjerio” sa četiri metka, naravno da se zna tko je i to uradio, ističe Šantić. Ističe kako, vjerovali mu ili ne, Dudakovića poštuje kao vojnika koji je branio grad Bihać i koji je za građane Bihaća heroj, ali kada ubiješ jednog generala, ili si u to izravno umješan, tu svako herojstvo prestaje. Kategorički tvrdi kako je “slučaj Šantić” jedna velika mrlja kako za BiH, tako i za Hrvatsku.

– Kako je moguće da se moga oca “skida” s helikoptera 6. ožujka 1995., dva dana prije nego je ubijen, kada je zajedno sa Bernardom Jurlinom, Muhamedom Zulićem i Dragom Lovrićem trebao ići u Zagreb? Oni o tome nikoga nisu obavijestili, a da jesu, moglo se nešto učiniti i mislim kako bi moj otac danas bio živ, kazao je Šantić. Uz to, navodi i još neke frapantne činjenice o slučaju o kojima ama baš nitko ne vodi nikakvog računa – primjerice, samo dva dana nakon nestanka njegovog oca, u strogo povjerljivom izvješću Armije BiH stoji: “Pratiti aktivnosti i namjere HVO-a, posebno nakon ubojstva generala Šantića”. Dakle, već tada navode kako je general Šantić ubijen, pa se i iz toga vidi kakve su bile istrage koje su uslijedile, što obitelj Šantić najviše boli.

 

Razočaranje i tuga

– Milijun je tu pitanja: Zbog čega je moj otac spriječen za dva dana prije ubojstva ode u Zagreb? Tko je podmetao dokaze kako bi se istraga vodila u krivom smjeru? Kako više nije sramota sve one koji se igraju ljudskim sudbinama? Neka je vas je stid i sram zbog 20 godina uzaludnog čekanja na istinu o mom ocu. Ne mogu vjerovati da za sve ove godine nijedna politička stranka nije se zauzela u rješavanju slučaja,Vlado Šantić je bio v.d. predsjednik HDZ-a BiH, general bojnik, visoko pozicionirani političar koji je ratovao i vodio vojsku i da na ovakav mučki način bude ubijen i niko ništa da poduzme, jednostavno ne mogu vjerovati. Gospodo dok vi punite svoje džepove i uživate u svim povlasticama, ja samo tražim posmrtne ostatke moga oca ili možda puno tražim. Iako sam se razočarao u sve moguće institucije, još jednom vas molim, dajte mi ostatke moga oca da ga mogu sahraniti kako dolikuje i napokon da moja obitelj nađe unutarnji mir, u jednom dahu kroz suze govori Duje Šantić. Također, napominje kako je jedno od većih razočaranje bilo kada je ratni heroj i čovjek kojeg izuzetno cijeni general Ante Gotovina javno podržao Atifa Dudakovića. Tada je, kako kaže, užasno povrijedio njega i njegovu obitelj zbog čega je želio poslati Gotovini pismo da mu objasni zbog čega je to uradio. Otužna je činjenica kako prolazi još jedna tužna obljetnica, još jedan ubod u dušu obitelji Šantić, koja niti 8. ožujka 2016. ne može otići na grob generala Vlade Šantića kako bi položila cvijeće, zapalila svijeću i pomolila se.

 

Dosadašnja istraga

Najobuhvatnija bila je ona koju je počela Federalna uprava policije tijekom 2013. godine, kada su se pojavili i neki novi detalji, svjedoci, dokazi. Sve to dovelo je i do pronalaska spomenute bačve u blizini Bihaća za koju se vjerovalo da skriva posmrtne ostatke generala Šantića, što se kasnije pokazalo netočnim. FUP-ova istraga rezultirala je slanjem prijave Županijskom tužiteljstvu u Bihaću protiv Hamdije Abdića zvanog Tigar, koji je tijekom rata bio zapovjednik 502. brigade u sastavu Petog korpusa Armije BiH, te još šestorice bivših pripadnika postrojbe Vojne policije pri Abdićevoj brigadi – Jasmira Topala, Ramiza Ružnića, Ramiza Bajramovića, Indijana Alibegovića, Envera Keranovića i Dede Karabegovića. Međutim, niti to do sada to nije urodilo suđenjem.

DL

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest
14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -