Petak, 20 rujna, 2024

Regrutacija djevojaka: Mirsad O. Europom putovao kao pop zvijezda i mladima ‘prao mozak’

Vrlo

U Grazu je počelo suđenje Mirsadu O. (34), koji se tereti za regrutiranje maloljetnih djevojki Samre Kešinović i Sabine Selimović, koje su u travnju 2014. otišle u Sirij. Austrijska policija i tužiteljstvo smatraju da je Mirsad O. Jedan od ključnih ljudi u ISIL-ovoj terorističkoj mreži.

Tužiteljstvo je navelo da je u njegovu stanu pronađeno računalo u kojem se nalaze detaljni podaci o tome kako napraviti bombu koju se aktivira koristeći mobilni telefon. Mirsad O. Tereti se za ubojstvo, terorizam i poticanje drugih na kaznena djela. Najveća propisana kazna za ta zlodjela je zatvor do 20 godina.

Tužitelj je na početku suđenja naveo da je u stanu Mirsada O. pronađen kompjuter u kojem se nalaze detaljni podaci o tome kako napraviti bombu koja može biti kontrolisana sa daljine, koristeći mobilni telefon, piše Klix.ba.

Tužiteljstvo tvrdi i da je Mirsad O. Europom putovao kao pop zvijzda na turneji te da je govorio kako islam treba širiti po svijetu kroz džihad. Mirsad O. Imao je i svoj YouTube kanal preko kojeg je “prao mozak” mladima.

Tvrde i da je bio jedan od lidera tzv. “Bosanske jedinice” u Beču koja je bila “centar financiranja i logističke podrške džihadističkim aktivnosti u Europi”.

Sudac Stephan Mertens odredio je da će dijelovi suđenja biti zatvoreni za javnost kako bi se zaštitili pojedini svjedoci.

Mirsad O. Rođen je u Tutinu (Srbija), a u BiH je bio poznat po predavanjima u kojima je propagirao mržnju i netoleranciju.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Von der Leyen iz Poljske najavila 10 milijardi eura za poplavljena područja u srednjoj Europi

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u Wroclawu pomoć od 10 milijardi eura zemljama srednje Europe...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -