Petak, 18 listopada, 2024

Feliks Vidović: Aktualizirati pitanje o ubojstvima povratnika u Travnik

Vrlo

U MUP su primljeni 21 pripravnik i 40 volontera. Na taj način mladim i školovanim ljudima dajemo priliku za polaganje stručnog ispita i u konačnici pronalazak posla, kaže Vidović.

Bivši federalni ministar pravosuđa Feliks Vidović (HDZ BiH) od početka lipnja prošle godine dio je tima izvršne vlasti SBŽ-a. Vidović je jedan od pet ministara u Vladi SBŽ, od ukupno osam, koji su imenovani na prijedlog HDZ-a BiH. Zadužen je za resor Ministarstva unutarnjih poslova. Vidović u razgovoru za Večernji list govori o stanju u MUP-u, planovima među kojima je i nacionalna popunjenost u skladu s popisom iz 1991., ali i nerasvijetljenim ubojstvima hrvatskih povratnika i policajaca u Travniku, ubojstvu poduzetnika Joze Kafadara.
Osam mjeseci prošlo je od vašeg imenovanja za ministra unutarnjih poslova SBŽ-a. Nadam se dovoljno vremena za skenirati stanje u ovom resoru, ali i pravljenje planova aktivnosti koje će poboljšati rad MUP-a. Kakvo je stanje u MUP-u SBŽ, ima li dovoljno kvalitetnih kadrova, kakva je materijalna opremljenost?

– To je sasvim dovoljno vremena za skenirati stanje i definirati ciljeve u radu. Radi boljeg uvida, moram najprije spomenuti činjenicu da je MUP veliko ministarstvo koje ima 1200 zaposlenih, od čega 860 uniformiranih policajaca. Uz sjedište MUP-a u Travniku, tu su i četiri policijske uprave te 12 postaja. Nedostaje nam i kadrova, ali puno lošije stanje je po pitanju materijalne opremljenosti koja je izrazito loša.

Koliko MUP-u SBŽ nedostaje policajaca i administrativnih djelatnika?

– Prema sistematizaciji, nedostaje nam oko 50 uniformiranih policajaca. Praznih radnih mjesta ima i u administraciji, ali ih ne možemo popunjavati zbog moratorija na zapošljavanje koji je na snazi i u SBŽ. Općenito gledajući pitanje kadrovske popunjenosti, moja ocjena je da stanje nije tako loše, ali može biti i puno bolje.

Mislite li pri tomu i na odgovarajuću nacionalnu popunjenost u skladu s popisom iz 1991.? Ovaj problem ste naslijedili i on postoji godinama. Je li se konačno počeo i rješavati?

– Znam za taj problem. Iskreno, mislio sam da je puno izraženiji nego što uistinu jest. Činjenica je da nacionalna zastupljenost u MUP-u nije idealna i ne odražava nacionalnu strukturu stanovništva prema popisu iz 1991. Istina je i da je u nekim PU na štetu jednog od konstitutivnih naroda, a posebno je vidljiva u kategoriji mlađih inspektora gdje je izrazito na štetu Hrvata. Riječ je o policijskim službenicima s visokom stručnom spremom, budućim zapovjednicima PP i PU. Na eliminiranju te višegodišnje anomalije intenzivno se radi. Završili smo proces internog napredovanja u službi, tzv. činovanja za 74 policijska službenika koji će nakon višegodišnjih zastoja u ovom procesu popraviti nacionalnu strukturu zaposlenih i otkloniti nezadovoljstvo koje je postojalo među građanima, ali i policajcima. Uz navedeno, ovih dana šaljemo na akademiju 28 policajaca i 12 mlađih inspektora. Do kraja godine planiramo školovati još jedan naraštaj od 30 polaznika. Sve su to načini kadrovskog jačanja MUP-a te pravljenja nacionalne ravnoteže.

Kad govorimo o višegodišnjim kadrovima u MUP SBŽ, treba svakako imati u vidu činjenicu da je među policajcima i policijskim službenicima još uvijek i dio onih koji su opterećeni ratnom prošlošću i postoji mogućnost da budu sudski procesuirani. Postoji li mogućnost da se ovakvi kadrovi uklone iz policije i tako eliminira mogućnost da svojim radom daju doprinos spektakularnim uhićenjima osoba koje kasnije bivaju oslobođene s jedne strane, a s druge stopiraju istrage protiv onih kojima je, prema dokazima, mjesto na optuženičkoj klupi jer su i sami duboko involvirani u cijeli proces?

– Nemam konkretnih saznanja o takvim osobama, u smislu koliko ih je točno. Ono što mogu sa sigurnošću potvrditi je da su zapošljavanje, kao i otkazi u policiji, definirani zakonom mimo kojeg ne možemo postupati. Postoji i unutarnja kontrola čiji se rad nastoji podići na višu razinu. Smatram kako je to način na koji bismo mogli riješiti ovaj problem.

Koliko će na rad MUP-a utjecati pojačanja koja ste dobili u volonterima i pripravnicima koje prima Vlada SBŽ, pa tako i sva njezina ministarstva?

– U MUP su primljeni 21 pripravnik i 40 volontera. Na taj način mladim i školovanim ljudima dajemo priliku za polaganje stručnog ispita i u konačnici pronalazak posla. Mislim da smo u ovakvoj vrsti angažmana svi na dobitku. Mi smo dobili mlade ljude, entuzijazam i svježinu koju sa sobom nose, a oni su korak bliže pronalasku posla.

Kakva je materijalna opremljenost MUP-a?

– Vrlo loša i njome sam izrazito nezadovoljan. Od informatičke opreme do opremljenosti PU i PP, kao i policajaca. Budući da smo ograničeni proračunom, pokušavamo kroz nekoliko projekata uštedjeti i ta sredstva usmjeriti u materijalnu opremljenost, istodobno poboljšavajući i stanje sigurnosti.

Koji su to projekti?

– Prvi od njih je elektroničko vođenje putnih naloga i servisiranja vozila. Analizom troškova u 2014. došli smo do podatka da je samo za servis vozila izdvojeno 330.000 KM. Iste godine nije kupljeno ni jedno novo vozilo, a za potrošeni novac mogli smo ih kupiti desetak. Ne želeći prejudicirati nečiju eventualnu odgovornost, elektroničkim vođenjem naloga i servisiranja vozila preventivno bismo spriječili bilo kakvu mogućnost zloupotrebe. Naš primjer slijedit će i druga ministarstva. Jedan od projekata za čiju realizaciju još čekamo “zeleno svjetlo” Vlade SBŽ je “Sigurna županija”. Podrazumijeva ugradnju videonadzora, odnosno sustava pametnih kamera u svakoj općini SBŽ, na sigurnosno zanimljivim lokacijama kao što su glavna raskrižja, trgovi i sl. Pametne kamere imaju softvere koji mogu očitati registraciju vozila i u realnom vremenu ovaj podatak iz kojeg se može iščitati niz sigurnosno zanimljivih podataka, od isteka registracije, podatka je li vozilo ukradeno, do toga je li vlasnik opasan za sigurnost i je li za njim raspisana tjeralica, te proslijediti policijskim patrolama. Na ovaj način mogli bismo napraviti značajan iskorak, prije svega, u rasvjetljavanju krađa automobila, ali i dr. kaznenih djela. Uz pomoć pametnih kamera bili bismo u mogućnosti naplatiti kazne i od stranih državljana te smatram da bi ovakav projekt, iako vrijedi pola milijuna KM, vrlo brzo sam sebe isplatio te počeo ostvarivati uštede. Njime bismo formirali i vrlo značajnu bazu podataka koja bi nam olakšala posao. Očekujem da će ga Vlada prihvatiti kako bismo što prije krenuli s realizacijom.

Ima li još projekata koji mogu ne samo ostvariti uštede i donijeti prihod u proračun već poboljšati i stanje sigurnosti tako što će povećati učinkovitost policajaca?

– Jedan od takvih projekata je uspostava sigurnosnog područja unutar zgrade MUP-a u Travniku. Dio je to objekta u kojem se, u suradnji s Tužiteljstvom i sigurnosnim agencijama, obrađuju strogo povjerljivi podaci. Bez opremanja i licenciranja sigurnosnog područja nismo bili u mogućnosti provoditi istrage za najteža kaznena djela. Drugi projekt je uvođenje videonadzora u sve objekte koje koristi policija, počevši od PP, PU do sjedišta MUP-a. Ostao sam zaprepašten činjenicom da zgrada MUP-a u Travniku nije bila pokrivena videonadzorom, posebno imajući u vidu da su upravo policijski objekti, a jedan od njih je u našoj županiji PU Bugojno, često bili meta terorističkih napada, od već spomenutog Bugojna do Zvornika i Zavidovića. To je, srećom, stvar prošlosti i sve PU i PP u SBŽ su pod videonadzorom, što će također doprinijeti poboljšanju stanja sigurnosti.

Pričati o stanju sigurnosti u SBŽ nemoguće je bez spominjanja vrlo teške ratne, ali i poratne prošlosti ovog inače vrlo osjetljivog područja FBiH koje mnogi zovu i kralježnicom BiH. Tapkaju li još uvijek u mjestu istrage o poslijeratnim ubojstvima hrvatskih povratnika i policajaca u Travniku?

– Iako su se posljednja ubojstva dogodila u lipnju i srpnju 1998. kada su ubijeni policajci Perica Bilić i Anto Valjan, ubojstvo je zločin koji ne zastarijeva i zato se ovo pitanje svakom ministru MUP-a postavlja i postavljat će vjerojatno sve dok svako od ubojstava ne bude rasvijetljeno. Pitanje je to koje svakako planiram aktualizirati jer zaista je riječ o zločinima koji ne zastarijevaju i čije su žrtve i dvojica policajaca. Istragu u ovim predmetima vodi federalni MUP.

Još jedno ubojstvo potreslo je područje središnje Bosne – ubojstvo Joze Kafadara u ljeto 2014. Ima li pomaka u istrazi o ovom ubojstvo?

– Ubojstvo Joze Kafadara dogodilo se na teritoriju ZDŽ-a. No, u istragu je aktivno uključen i MUP SBŽ. Ono što mogu kazati u ovom trenutku jest da je istraga u poodmakloj fazi i za očekivati je konkretne rezultate uskoro.

 

Večernji list

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Helez zaustavio smjenu Zorana Galića na sjednici Vijeća ministara BiH. Motiv nepoznat…

Na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, raspravljalo se o razrješenju Zorana Galića s dužnosti zamjenika ravnatelja SIPA-e, no odluka...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -