Petak, 18 listopada, 2024

PETRI FRAUKE Najopasnija političarka u Njemačkoj: Pucala bih u migrante

Vrlo

BERLIN – Šefica desničarske Alternative za Njemačku (AFD) Frauke Petri neizravno je tražila da se puca na izbjeglice, prenosi radio DW.

AFD dobiva, prema anketama sve veću potporu koja je sad čak 12 posto, čime bi, iza demokršćana i socijaldemokrata, postala treća snaga u zemlji, prenosi njemački radio Deutsche Welle.

AFD je nastala pred prošle izbore 2013. kao stranka protivnika eura i zagovornika liberalne ekonomije i tada je zamalo ostala ispod cenzusa.

Međutim prošle godine je neoliberalno rukovodstvo partije smjenjeno, nakon čega su stranku napustili dotadašnji predsjednik i brojni osnivači, prebacujući novim liderima da su pomaknuli stranku udesno i da raspaljuju mržnju prema strancima.

Nova šefica stranke Frauke Petri oštro kritizira izbjegličku politiku vlade koju smatra previše liberalnom, ali je tijekom vikenda sve šokirala jednom izravnom izjavom.

“Njemačka bi trebalo zatvoriti granice, a policija bi u slučaju nužde i oružjem morala spriječiti ilegalni prelazak granice jer tako stoji u zakonu”.

Petri nije objasnila u kojem to zakonu piše da treba pucati na izbjeglice. Njezina zamjenica u partiji Beatrix fon Štorh je na Facebooku dobila pitanje podržava li da se puca i na žene s djecom.Odgovorila je kratko i jasno: “Da”.

Nakon toga je Fon Štorh pokušala opravdati, ali bilo je kasno i diljem Njemačke povela se rasprava o tome je li AFD uopće normalna partija ili se radi o nečemu što je u Njemačkoj već viđeno, navodi njemački radio.

Ugledni Frankfurter Allgemeine Zeitung piše da “priča o oružanom suprotstavljanju izbjeglicama oslikava nepojmljivu mržnju u perifernim djelovima njemačkog društva ako se još uvijek može tvrditi da su to tek periferni djelovi”.

U sličnom stilu piše i konzervativni Velt: Eto hladno proračunatih skupljača glasova sa dna kace u lovu na plijen. Tako kultura debate postaje divlja, tako se urla protiv Ustava. To ne smije proći “. Minhenski list Merkur podsjeća da je 40-godišnja Petri rasla u Dresdenu u Istočnoj Njemačkoj.

Nasljeđe DDR-a zlosutno lebdi nad izbejgličkom debatom: jedni su iz unutarnjemačke granice smrti izvukli pouku da se granice više uopće ne mogu štititi; drugi bi voljeli povratak rigidnom graničnom režimu i korištenje ubojitog oružja “.

“Demohrišćani i socijaldemokrati mogu biti sretni što se sve razuzdaniji AFD-duet sam razotkriva”, navodi Merkur.

Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel odbacila je kao “apsurdne” sugestije čelnice sve popularnije desne stranke AFD da bi policiji trebalo dopustiti korištenje oružja protiv ilegalnih migranata.

Komentiišući prijedlog Frauke Petri, lidera Alternative za Njemačku (AFD), glasnogovornik Merkelove Peter Altmaier rekao je: “Taj prijedlog je nehuman i apsurdan. AFD je time pokazao svoje pravo lice.”

Dodao je kako smatra da će podrška AFD-u zbog toga pasti.

AFD je trenutačno na trećem mjestu po popularnosti sa podrškom oko 13 posto građana, iza Merkelinih konzervativaca i socijaldemokrata.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova također je u ponedjeljak rekao kako korištenje oružja protiv migranata ne dolazi u obzir.

 

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SKEJO: Država daje prostor Prijovićki, ali za Thompsona nema mjesta?

Nakon nedavne konferencije za tisak, Udruga IX. bojne HOS-a izrazila je svoje duboko nezadovoljstvo načinom na koji se njihove...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -