Petak, 18 listopada, 2024

Škola u Pakistanu nosit će ime “Alija Izetbegović”

Vrlo

Jedna škola u Pakistanu, u oblasti Dehri u provinciji Pendžab, dobit će ime po prvom demokratski izabranom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću.

Veleposlanik BiH u Pakistanu Nedim Makarević u izjavi za Fenu pojašnjava da se prije nešto više od godinu dana započelo s projektom izgradnje škole čiji je puni naziv “Pak-Bosnia International School Alija Izetbegović”.

”Zamisao mi je bila da se Pakistanu pomogne s nečim što će ostati trajna vrijednost. Činjenica je da je Dehri jedna od najsiromašnijih oblasti u Pendžabu i u cijelom Pakistanu i da imaju konstantan problem pitke vode. Isto je činjenica da u cijeloj oblasti Dehri ljudi nemaju internacionalne škole. BiH ima pravo i može pokazati da je primjer u smislu edukacije, pogotovo nekome kome je to prijeko potrebno a prijateljska su zemlja koja nas je uvijek pomagala u svojim kapacitetima”, kaže Makarević.

Škola je smještena na izuzetno dobrom položaju, samo nešto više od pet kilometara od autoputa Islamabad-Lahore. Nalazi se uz asfaltirani put i u neposrednoj blizini lokalne prometnice. Škola će moći primiti 300 učenika.

Zemljište na kojoj je smještena je površine veće od 2.000 kvadratnih metara, a sama škola je zamišljena s 10 razreda po 30 učenika s mogućnošću nadogradnje.

 

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SKEJO: Država daje prostor Prijovićki, ali za Thompsona nema mjesta?

Nakon nedavne konferencije za tisak, Udruga IX. bojne HOS-a izrazila je svoje duboko nezadovoljstvo načinom na koji se njihove...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -