Četvrtak, 2 svibnja, 2024

ICG: Ovakvim pristupom Hrvati i Srbi udružit će se protiv države, rješenje je u federalizmu

Must Read

Međunarodna krizna skupina (ICG) napravila je opsežnu analizu posljednje krize u Bosni i Hercegovine, s naglaskom da bi moguće rješenje moglo biti u redefiniranju odnosa unutar zemlje s temeljitijom reformom Ustava koja bi doveli do temeljnog popravljanja pozicije Hrvata, istodobnim zadržavanjem činjenice zvane Republike Srpske i očekivanjima Bošnjaka o snažnoj, funkcionalnoj državi, kao i ispunjavanje uvjeta da predstavnici manjina mogu birati predstavnike u vlast, piše Večernji list.

 

Osigurati sklad između ovih premisa čini se pitanjem vrijednim milijun dolara, a u slučaju BiH i rješavanjem jednadžbe ravne za Nobela.

 

Federalna država

“Pitanja koja tjeraju na traganje za rješenjem slučaja Sejdić-Finci sva ukazuju na isti pravac: prema jačem teritorijalnom federalizmu bez eksplicitne etničke komponente, pristup koji je bio uspješan diljem Europe.

Federalna država može ispuniti sve imperative navedene u ovom izvješću”, navodi ICG. 
Pri tome iz ove ugledne organizacije navode da se za otklanjanje nepovjerenja Hrvata mora uspostaviti jasan odnos ‘između predstavnika i onih koji ih biraju’, ali i ispunjavanjem očekivanja rastućeg broja građana koji se ne izjašnjavaju po etničkoj pripadnosti i manjinskih skupina i rješavanje tereta pristupanja Europske unije’.

ICG dalje zaključuje da bi BiH u razradi rješavanja problema presude Sejdić-Finci i problema Hrvata može učiti iz primjera u regiji, ‘posebno pojačanim ovlastima na razini općina na Kosovu i učinkovitim mehanizmima zaštite vitalnih interesa u Makedoniji. 
“Ovakvi primjeri bi mogli postati dio paketa reformi kojim se rješavaju brige lokalnih manjina, posebno Hrvata.

Lideri HDZ-a već dugo podržavaju ojačavanje općinske autonomije, a eksperti bliski SDP-u također cijene tu ideju”, navodi se u zaključcima ICG-a koji će izraditi i drugu analizu, što će biti objavljena početkom 2013. godine o detaljnijim modelima razrade prijedloga.

Ova nevladina organizacija ističe da Bosna i Hercegovina polako dolazi ‘do granica daytonskog Ustava.

“On postaje sve veća prepreka ulasku u Europsku uniju, ali i zdravim odnosima medu regijama i zajednicama ove države”, dalje se dodaje u analizi. U njoj se iznose zaključci s preporukama nakon razgovora s više međunarodnih i domaćih dužnosnika 
“U zemlji podijeljenoj između separatističkih Srba i patriotskih Bošnjaka, savezništvo Hrvata može odrediti hoće li BiH napredovati ili stagnirati.

Novi savez

”Ako se većina Srba i Hrvata osjećaju otuđenima i loše tretiranima od države, udružit će se protiv ostalih. Dva bloka su izjednačenih snaga i mogu paralizirati BiH, onemogućiti organiziranje vlasti ili, s druge strane, krenuti prema većoj decentralizaciji”.

U razgovorima s ICG-om, hrvatski su predstavnici upozorili da bi izravnim izborom članova Predsjedništva iz Federacije bila izabrana dvojica Bošnjaka.

Ukazali su i na to da je promjenama Washingtonskog i Daytonskog sporazuma došlo do osporavanja Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH. Posebno su naglasili ustavne promjene 2002., ali i pitanje Mostara u kojem Hrvati ne mogu ostvariti većinsku poziciju.(Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

EUROPA JE POSVE PUKLA: U Švicarskoj se održavaju mirovni pregovori o Ukrajini bez Rusa

Švicarska vlada je danas rekla da u ovoj fazi Rusija nije među 160 izaslanstava pozvanih na mirovne pregovore o...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -