Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

PRED KAMERAMA se ispričao zbog invazije na Irak: Indirektno smo pomogli uspon IS-a

Must Read

Bivši premijer Velike Britanije Tony Blair, dao je intervju američkoj televizijskoj postaji CNN te se tijekom intervjua ispričao za pojedine elemente povezane s ratom u Iraku.

Kada su ga pitali je li rat u u toj bliskoistočnoj zemlji 2003. kojom je tada vladao diktator Sadam Husein, bio pogreška, Blair je rekao: Ispričavam se za činjenicu što smo primali pogrešne obavještajne informacije. Također se ispričavam za neke greške u planiranju i zasigurno našu pogrešku u razumijevanju onoga što bi se moglo dogoditi kada s vlasti skinete režim”, izjavio je Blair.

Bivši britanski premijer, čini se, priznaje da je kontroverzni konflikt, koji je doveo do masovnih prosvjeda na ulicama Britanije, ali i svijeta, mogao biti djelomično odgovoran za islamizam koji trenutačno uništava Bliski istok.

Reporter je ustanovio da bi rat u Iraku 2003. mogao biti uzrok ustanka IS-a, a Blair se složio s tim. ”Mislim da ima elemenata istine u tome”, kazao je.

”Naravno da ne možete reći da mi koji smo skinuli Saddama s vlasti 2003. ne snosimo nikakvu odgovornost za situaciju 2015.”, kaže Blair.

Iako se nije ispričao za to što je pomogao u svrgavanju Huseina, čini se da priznaje kako tada nije shvaćao što bi se moglo dogodilo kada režim padne.

Ovo je, pišu Britanci, prva isprika koju je Blair izrekao o tom ratu čije posljedice upravo sada mijenjaju svijet. Još 2007. godine, podsjećaju britanski mediji, govorio je drugačije.

”Mislim da se uopće ne bismo trebali ispričavati za ovo što radimo u Iraku”, rekao je Blair 2007.

Na CNN-u zaključuju kako je Blair jedini njihov sugovornik koji je preuzeo odgovornost za rat u Iraku pred kamerama.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Lavrov: Zapad želi uništiti Srbe i pravoslavlje. Na meti su i Hrvati u BIH

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je mirovnu konferenciju o ratu u Ukrajini, koju priprema Švicarska, pokušajem da...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -