Četvrtak, 2 svibnja, 2024

JORDAN: Sve veći broj izbjeglica se vraća u Siriju

Must Read

AMAN – Zbog teških uvjeta života u egzilu sve veći broj sirijskih izbjeglica iz Jordana vraća se u ratom opustošenu domovinu.
Nakon drastičnog smanjenja humanitarne pomoći, većina izbjeglica ne može preživjeti u izgnanstvu, ne mogu platiti krijumčarima da ih prebace u Europu, a neki su i nostalgični i žele  kući.
Povratak u Siriju ukazuje na činjenicu da uvjeti u zemljama koje prihvaćaju izbjeglice postaju sve nepodnošljiviji, navodi se se u izjavama izbjeglica i humanitarnih dužnosnika.
“Prestali smo dobivati ​​bilo kakvu pomoć”, rekao je 47-godišnji Adnan u Zataru, izbjegličkom kampu u sjevernom Jordanu, udaljenom oko deset kilometara od granice sa Sirijom.
Adnan, koji nije želio reći svoje prezime zbog straha od eventualnih posljedica, odlučan je da se zajedno s članovima svoje obitelji autobusom vrati do granice sa Sirijom, prenosi AP.

UNHCR sa zabrinutošću promatra sve veći broj povaratak u Siriju

“Ovi ljudi prave opasne odluke”, rekao je Andrew Harper, šef UNHCR-a u Jordanu i dodao da je povratak izbjeglica, uglavnom žena i djece, u ratom razorenu Siriju dokaz neuspjeha međunarodnog režima zaštite.
U tijeku je peta godina kako više od četiri milijuna Sirijaca bježi od građanskog rata u svojoj zemlji.Većina njih smjestila se u urbanim sredinama Turske, Libanona i Jordana.
S obzirom da na to da im je zabranjeno  legalno upošljavanje, osuđeni su isključivo na sporedne poslove i doslovno ovise o humanitarne pomoći. Stoga su efekti posljednjih smanjenja financijskih sredstava humanitarnim agencijama, prije svega Svjetskom programai za hranu, poražavajući.
U Jordanu je najteže pogođeno više od pola milijuna izbjeglica smještenih u urbanim sredinama, dok oko 100.000 izbjeglica smještenih u izbjegličkim kampovima nisu pogođeni najnovijim smanjenjem

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

PENAVA: Ako se ne dogovorimo s HDZ-om, otvoreni smo i za nove izbore

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava izjavio je u četvrtak da je stranka, u slučaju da ne dođe do...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -