Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

IDPI: Federalizirati BiH po uzoru na Belgiju, Švicarsku, EU…

Must Read


Institut za društveno-politička istraživanja iz Mostara dovršio je “Studiju preustroja BiH u cilju osiguravanja institucionalne jednakopravnosti konstitutivnih naroda” nadnaslova “Bosna i Hercegovina – federalizam, ravnopravnost, održivost” gdje se i iz samoga naziva da zaključiti kako u IDPI-ju prihvatljivim modelom za BiH vide federalizam i primjenu načela konsocijacijske demokracije kako bi se nadvladalo stanje kronične krize koja je zakočila zemlju.
Federalizam
Kako je za “Večernji list” objasnio član stručnog tima IDPI-ja Ivan Vukoja, koji je radio na izradi ove studije, najvažnije je bilo utvrditi dijagnozu stanja u Bosni i Hercegovini te su na temelju kriterija utvrdili razloge stalne krize i problema s kojima se suočava ova zemlja. Zatim su u teoriji, ali i praksi tražili model koji bi bio legitiman i prihvatljiv svim političkim akterima, a po razmišljanju iz IDPI-ja, u BiH su to tri naroda, kao graditeljski elementi zemlje. 
”Temelj Ustava, Daytonskog sporazuma i BiH se izvodi iz konstitutivnosti naroda i to samo po sebi podrazumijeva potrebu postojanja institucionalne i političke jednakopravnosti između konstitutivnih naroda, što je i temelj za stabilne odnose i izgradnju države”, smatra Vukoja. 
Prema njegovu mišljenju, ako se tako postave stvari, brojni drugi modeli otpadaju kao nelegitimni za raspravu, zbog čega su u ovoj studiji federalizam i načela konsocijacijske demokracije uzeli kao polazište za rješavanje najvažnijih političkih i društvenih prijepora. 
”Ne postoje gotovi modeli u svijetu koji bi se mogli samo prepisati, ali stanje u pojedinim zemljama sliči onome u BiH i na tim bi se načelima izgradio federalno-konsocijacijski model po uzoru na rješenja koja postoje u Belgiji, Sjevernoj Irskoj, Švicarskoj, pa čak i Kanadi”, smatra Vukoja.

Član Stručnog vijeća IDPI-ja Milan Sitarski istaknuo je kako su povijesnim presjekom stanja pokazali da se svaki put, još od osmanlijskog vremena, Austro-ugarske, stare ili nove Jugoslavije, pa i BiH nakon Daytona, pokazalo najlošijim za BiH kada je jedan narod u podređenom položaju u odnosu na drugi. To je svaki put generiralo krize, nestabilnosti i sukobe.
Poboljšanje ili remont
Objasnio je da je sadašnja situacija takva da Hrvati imaju manja prava i mogućnosti zaštite svojih legitimnih interesa u odnosu na dva naroda. 
”Pogubna je ta marginalizacija Hrvata i zbog toga BiH kasni za ostalim zemljama u regiji. To je ozbiljan problem”, rekao je Sitarski za portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Po njegovim riječima, ova studija sastoji se od povijesne analize, politološkog objašnjenja te komparativne analize pojedinih modela. U završnome dijelu predloženo je više modela mogućih rješenja. Tako se prema jednome od prijedloga navode institucionalne promjene. Ovaj se model odnosi na institucionalno poboljšanje u uvjetima sadašnjeg administrativno-teritorijalnog ustroja s dva entiteta, od promjene Izbornog zakona, načina odlučivanja u izvršnoj vlasti i povratka pariteta. Postoje i razrađeni modeli koji podrazumijevaju administrativno-teritorijalni preustroj zemlje koji bi počivao na kriteriju konstitutivnih naroda./VLM/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -