Petak, 3 svibnja, 2024

NJEMAČKI DNEVNIK RASPISAO SE O MILANOVIĆU 'Tito mu je draži od Tuđmana, ne poštuje zakone EU, a na jesen će opet biti biran'

Must Read

NJEMAČKI DNEVNIK RASPISAO SE O MILANOVIĆU 'Tito mu je draži od Tuđmana, ne poštuje zakone EU, a na jesen će opet biti biran'

Nastupanjem izbjegličke krize i prometanjem Hrvatske u centar svjetske pažnje, Karl-Peter Schwarz iz Frankfurter Allgemeine Zeitunga napisao je priču o hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću.

Dominantna karakterna osobina hrvatskog premijera Zorana Milanovića je postojan optimizam, koji graniči s odbijanjem stvarnosti.
Početkom ovog tjedna očekivao je da će izbjeglice, bez obzira na mađarsku graničnu ogradu, u budućnosti nastaviti preko Mađarske u Njemačku. Hrvatsku će zapasti najviše „par tisuća ljudi“ što je ništa u usporedbi s pola milijuna ljudi, koje je primila za vrijeme za vrijeme rata u Jugoslaviji. Milanović je žestoko kritizirao Mađarsku („bodljikave žice u Europi u 21. stoljeću nisu odgovor, već prijetnja“), uvjeravajući da Hrvatska nikad neće podizati žičane ograde, da bi objavio, da će jednostavno prosljeđivati izbjeglice Sloveniji i Austriji.
Vlada je imala situaciju u potpunosti pod kontrolom.
Od četvrtka prevladavaju kaotični uvjeti. Plan otvaranja puta sjeverno preko „koridora“ je propao. Slovenija i Austrija podsjetile su na obavezu Hrvatske – registrirati i primiti azilante. Milanović je zatvorio granične prijelaze sa Srbijom. Preko vikenda tisuće ljudi je pješačilo iz Srbije preko Hrvatske prema sjeveru, i tisuće se približavalo. Prijedlog predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da se postave vojnici na zelenoj granici – Milanović je odbio.
Prije dvije godine kad je Hrvatska ulazila u EU, došlo je do kontroverze, jer je Zagreb zanemario zakone EU. Sabor je tada poništio europski uhidbeni nalog, kako bi zaštitili od izručenja optuženog komunističkog agenta za ubojstvo u Njemačkoj. Nakon snažnog pritiska Europske komisije, Milanović je kapitulirao i agent je bio izručen.
Od tada je poznato da socijaldemokrat Milanović njeguje jedan elastičan odnos sa zakonima EU.
Zoran Milanović rođen je 30. listopada 1966. u Zagrebu, dolazi iz obitelji nomenklature, otac mu je bio tajnik Partije. Pohađao je elitnu školu za djecu crvenog establišmenta i studirao pravo u Zagrebu. Od svog političkog podrijetla nije se nikad distancirao, ne krije da mu je draži Tito od utemeljitelja Hrvatske Franje Tuđmana. Diplomatsku službu započeo je 1993. godine.
Priključio se SDP-u 1999. čija je stečevina bila u hrvatskom komunizmu. Tadašnji predsjednik stranke Ivica Račan izabrao ga je u Središnji odbor. Nakon njegove smrti, Milanović je postao predsjednik stranke, gdje postoje ozbiljne sumnje na njegove kvalitete upravljanja. Kad je korupcijski skandal potresao konzervativnu vladu, HDZ je 2011. izgubio izbore i lijeva koalicija je pobijedila s 53 posto, a Milanović je postao premijer. Obećao je ozbiljne, ali bezbolne reforme.
Na jesen će biti ponovo biran.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Izglasana nova vlada Srbije. Vulin jedan od potpredsjednika, Dačić ministar MUP-a

ZASTUPNICI Narodne Skupštine Srbije danas su izglasali novu vladu na čijem će čelu biti premijer Miloš Vučević. Za novu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -