Published On: Uto, ruj 22nd, 2015

ANGELA MERKEL TRAŽI POMOĆ OD SAD-a: Kongres nije oduševljen

ANGELA MERKEL TRAŽI POMOĆ OD SAD-a, KONGRES NIJE ODUŠEVLJEN 'Nemamo dovoljno kapaciteta za otkrivanje ekstremista'

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je pozvala Sjedinjene Države da prihvate više tražitelja azila dok se Europa teškom mukom nosi s najvećim priljevom tražitelja azila nakon Drugoga svjetskog rata.
“Nije baš realno pretpostaviti da će se Europa sama uspjeti nositi s ovim bez pomoći Sjedinjenih Država”, rekla je Merkel članovima parlamenta iz njezine Kršćansko demokratske unije i sestrinske stranke sa sjedištem u Bavarskoj, Kršćansko socijalne unije.
“SAD bi mogao primiti više izbjeglica iz Sirije, kao i pomoći da se poboljšaju uvjeti življenja sirijskih izbjeglica u izbjegličkim kampovima u Libiji, Jordanu i u Turskoj, rekla je kancelarka, a na posebnom sastanku čelnika EU-a održanom u srijedu kazala je da ne očekuje brzo rješenje izbjegličke krize.
“Nema rješenja preko noći. Trebamo strpljenje i snagu”, kazala je.
Bijela kuća objavila je da će primiti najmanje 10.000 sirijskih izbjeglica u fiskalnoj godini koja počinje u listopadu. Bit će to dio od ukupno 85.000 izbjeglica iz svih dijelova svijeta koliko će ih prihvatiti SAD-a u toj godini.
No, plan Bijele kuće naišao je u ponedjeljak na oštar otpor u Kongresu, gdje su republikanski zastupnici zatražili pravo da revidiraju i odbace plan, navodeći kao razlog strah od terorizma.
“Naše škole, tržište rada i javni resursi su već preopterećeni. A osim toga, nemamo dovoljno kapaciteta za otkrivanje ekstremista”, rekao je republikanski senator Jeff Sessions, predsjednik odbora za imigrante.
Pet republikanskih i jedan demokratski senator pisali su prošloga tjedna američkom državnom tajnikuJohnu Kerryu i ministru domovinske sigurnosti Jehu Johnsonu tražeći da se uvedu oštrije mjere provjere imigranata.
Sadašnje mjere su toliko stroge da je samo 1500 Sirijaca dobilo dozvolu ulaska u SAD od izbijanja rata u toj zemlji 2011.
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare