Utorak, 28 svibnja, 2024

MILE LASIĆ: Živimo li socijalni Alzheimer?

Must Read
Odgovori prof. dr. sc. Mile Lasića studentici master studija na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Selmi Karić za njezin diplomski rad “Suočavanje s prošlošću u zemljama bivše Jugoslavije”

 
 
 
 
 
 
1. Koliko je danas bh. društvo opterećeno prošlošću, te da li mediji doprinose tome?
Užasno mnogo, zapravo mi smo postali zarobljenici prošlosti htijenjem naših akademskih i političkih kvazi-elita, kako onih etnonacionalističke tako i onih pseudolijeve i pseudograđanske provenijencije. Upravo je ovih dana, 18. rujna o.g., u organizaciji Friedrich Ebert Stiftung i Centra za demokraciju iz Banja Luke organizirana regionalna koferencija „Kritička kultura sjećanja – između sjećanja, poricanja i zaborava – Kako se odnosimo prema prošlosti”, na kojoj je konstatirano da mi živimo tzv. socijalni Alzheimer. (Na konferenciji su mi organizatori povjerili moderiranje dvaju panela i učinili čast s promocijom moje knjige “Prokletstvo kulture selektivnog sjećanja”, što je priča za sebe.)
Sintagmu “socijalni Alzheimer” je iskoristio prof. dr. Žarko Korać s Univerziteta u Beogradu, socijalni psiholog po struci, ali i svi drugi sudionici iz regije su govorili o ciljno proizvedenoj zaboravnosti putem (samo)viktimizacijskih narativa naših vajnih akademskih i političkih elita. Mi se upravo zbog toga i ne odnosimo kako treba prema tzv. prijelomnim godinama u zajedničkoj nam nesretnoj povijesti: 1914-1918; 1941-1945; 1991-1995.
Dakako, tomu svemu itekako doprinose i mediji, ali bi bilo nekorektno medije proglašavati glavnim krivcima, jer su oni samo loše sluge loših gospodara. Puno su krivlji akademski i politički radnici, bolje rečeno ratnici, kako ih je jedne prigode duhovito i točno označio prof. dr. sc. Nerzuk Ćurak…
2. Koji je pravi način na koji mediji u BiH trebaju da se suočavaju sa prošlošću?
Pa pravi bi način bio da ne sudjeluju više u proizvodnji jednostranih narativa i politika, ili da se ne daju instrumentalizirati od strane njihovih vlasnika i političkih pokrovitelja, pa da umjesto priprema novih ratova putem jednostranih, borbenih narativa, uključivo samoviktimizacijskih, transagresijskih manipulacija žrtvama, počnu proizvoditi alternativne politike – politike mira i razumijevanja među građanima sviju bh. nacija i svih nacija i zemalja u regiji jugoistoka Europe. Jednom rječju, da budu i etični i profesionalni.
Ja takvih medija u BiH, međutim, prosto ne vidim, tek tu i tamo rijetke pojedince koji zaslužuju respekt. Događa se, čak, da se novinarskim i drugim nagradama “kite” moralne, političke i ljudske protuhe. Ali, opet ne bih krivio novinare nego akademsku zajednicu i političare, jer su oni glavni akteri politike zatvorenih zajednica u vremenima kad im vrijeme nije – u vremenima integracija i transnacionalizacija u Europi i svijetu.
3. Na koji način se mogu prevazići razlike na ovim prostorima, kako bi se približili jedni drugima?
Pa mora se prestati s opisanim viktimizacijskim i viktimo-transgresijskim narativima i politikama, kojima se služe manje-više svi, jer su oni prosto zagadili društvene ambijente normalnim ljudima bez obzira koje su nacije, vjerozakona i svjetonazora.
U našem slučaju se radi, dakle, o hitnoj potrebi za europeizacijom i kosmopolitizacijom i ambijenata i identiteta, kako bi to rekao pokojni profesor Ulrich Beck, a mi protagonista te vrste kulture nemamo, ili nemamo u dovoljnoj mjeri. „Rad na nacionalnom pamćenju je neprijatan, ali je nužan“, kazala je inače uvažena Eleide Assmann, u istoimenoj knjizi, misleći na pošten, etičan, kritički i propitujući rad, a ne na proizvodnju primordijalističkih i perenijalističkih laži, čemu su sklone i naše historiografije i politologije i sociologije u svim našim političkim i akademskim centrima. (Vrlo sam ponosan što se nisam priklonio ovim pristupima ni po cijenu šikana kojim sam izložen …)
Tako je što i logično ako živimo kulturu selektivnog sjećanja, iz čega i niče prokletstvo te dragovoljne selektivnosti. Referirajući se, pak, na naslov moje knjige „Prokletstvo kulture selektivnog sjećanja“ na FES-ovoj konferenciji u Banja Luci, ugledni profesor Žarko Puhovski je „okrenuo pilu naopako“, pa je progovorio o ugodnostima selektivnog sjećanja, dakako za protagoniste te vrste narativa i politika. I doista je tako, ništa lakše nego o sebi misliti kao vječitoj ili jedinoj žrtvi, koja u povijesti nije i ne bi mrava zgazila, dok su prvi susjedi ružni i zli,  kakvi bi i mogli biti kad nisu pripadnici našeg plemena, naše nacije, itd. Odgovorio sam uvaženom kolegi Puhovskom da te vrste „ugodnosti“ izravno vode u nove sukobe i ratove i u tomu se krije prokletstvo takvih sjećanja, te vrste kvazi-udobnosti.
Ne radi se, zapravo, o drugomu, nego o potvrdi genijalne Gellnerove teze da ne proizvede nacije nacionalizme, nego se putem nacionalizama proizvode (zakašnjele) nacije, te da se u bh. slučaju na sve tri strane žele dovesti do krajnjih konzekvenci politika nedovršenih ratova i zamrznutih konflikata, uključivo uz pomoć manipulacije žrtvama u poslejdnjem ratu i u svim prethodnim ratovima u kojima smo svi nanijeli mnogo zla u prvom redu svojim susjedima i komšijama.  Samo što ne znamo da se postidimo, a morali bismo …
Usput kazano, na jednoj drugoj, prošlogodišnjoj mostarskoj konferenciji o kulturi sjećanja upravo je prof. dr. sc. Enes Osmančević znalački objasnio mitomansku svijest i jezik mržnje kao glavno sredstvo viktimimo-transagresijskih narativa. „Svijet privida u postdetonskoj BiH najsigurniji je u političkoj i mass medijskoj komunikaciji“, ustanovio je prof. dr. sc. Enes Osmačević, „komunikaciji koju kreiraju političke oligarhije, a koju prenose mass mediji, tumače je i dovode u korelaciju sa svakodnevnim životom, drugim pojavama i fenomenima. U tom svijetu privida malo šta se, ili gotovo ništa ne propituje, vjeruje se u gotovo sve što se pričini, a to su obilježja mitomanske svijesti i mitomanskog načina mišljenja.“
Na istoj konferenciji je doktorant Dražen Barbarić govorio između ostalog i o (ne)mogućnostima izgradnje pomirenja. Po njegovom mišljenju, “tek onda kada se otvori mogućnost sintetičke, ili pak jedinstvene neutralne interpretacije prošloga sukoba možemo govoriti o poodmaklom procesu konsolidacije podijeljenoga društva, prevladanim ratnim traumama i društveno-političkom okviru koji takvu interpretaciju može kanonizirati i institucionalizirati“. Po Barbarićevom mišljenju je proces pomirenja, nažalost, uvelike blokiran kulturom nasilja, koja se u bosanskohercegovačkom društvu etablirala putem obrazovnih i drugih javnih sustava, koji neprestano produciraju obrazac zatvorenosti kolektivnih sjećanja i obavljaju tri paralelna interpelacijska procesa, pa u takvoj ideološkoj konstelaciji stvarno pomirenje ima vrlo slabe izglede.
I u sljedećem je mladi znanstvenik u pravu: “… sve dok nacionalne zajednice ne prihvate kritički odnos prema vlastitom kolektivnom sjećanju, pomirenje će ostati floskula ispražnjena od iskonskoga sadržaja i ostati mehanizam dominacije i zamrzavanja statusa quo, tj. podjele društva. Stoga, ne dijalog, već unutarnji kritički monolog je preduvjet pomirenju i uvjet bilo kakvih mogućnosti iskrenoga dijaloga i stvarnoga pomirenja“. (O ovomu vidjeti i u mojoj knjizi „Prokletstvo selektivnog sjećanja“, dostupnoj i na ovoj web stranici  u rubrici Knjige…)
4. Hrvatska je jedina zemlja iz susjedstva koja je ušla u EU. Da li je to jedina država sa ovih prostora koja se suočila sa prošlošću i krenula ka budućnosti?
Ne slažem se s Vašim pitanjem, da se malčice našalim. Iako je ušla u EU u Hrvatskoj se ne primjećuju pomaci u domeni političke kulture. Dapače, zbog toga ozbiljni promatrači govore i o nužnosti tzv. restrsopektivne europeizacije i narativa i politika u Hrvatskoj. Ja sam zbog toga za zagrebački portal Autograf.hr (za koji više ne radim) proljetos i napisao kolumnu „Hrvatski ratovi sjećanja“. U toj kolumni sam kazao: „…u Hrvatskoj Hrvati ni 70 godina poslije Drugoga svjetskog rata nisu u stanju ophoditi s tamnim mrljama u vlastitoj povijesti, te se ne žele razlikovati fašizam i antifašizam kao pokreti u Drugom svjetskom ratu, a potom se nije u stanju objektivno progovoriti ni o zloćudnim pojavama unutar antifašizma pri kraju rata i u poraću, kada se sunovratio u državni teror u obračunima s političkim protivnicima. Jedina korist od aktualnog ”građanskog rata sjećanja” je, zapravo, u tomu što je sada i posljednjem političkom slijepcu jasno da je krajnje vrijeme da i Hrvati propitaju vlastite ”duge sjenke prošlosti” (Aleide Assmann), sjenke obaju totalitarizama, kako bi se konačno okončao i među njima Drugi svjetski rat. Hrvatima je, naime, žurno potreban iskorak u kritičkom nadvladavanju prošlosti, što podrazumijeva ozbiljan diskurs i o sramotnim fašističkim zločinima, ali i o zločinima tzv. antifašističkih pobjednika u ratu i poraću (presudama bez suđenja, ubijanju stvarnih i izmišljenih političkih protivnika na tzv. križnim putovima), uključivo i u tzv. antistaljinističkim obračunima. Nije vrijeme za povijesne revizije, nego za povijesne istine, za dezideologizacije i konačno kritičko nadvladavanje prošlosti. Takvo što uključuje i neisplakane suze i pobjednika i poraženih u Drugom svjetskom ratu. Vrijeme je za empatije prema političkim protivnicima, za deviktimizaciju i pomirenje.“
Sve što sam rekao za „građanske ratove sjećanja“ u Hrvatskoj vrijedi i za vrlo slične ratove u BiH, s tim što se kod nas radi o međunacionalnim ratovima sjećanja, pa je moguć i suludi ishod u najgrđim povijesnim reprizama …
5. Kako mediji mogu doprinijeti boljoj situaciji u BiH, kada je u pitanju ova tema?
Možda u datim uvjetima i ne mogu, jer živimo „u zemlji zarobljenog uma“, u demokraturi, dakle u stanju izvitoperene demokracije, a nije sigurno hoćemo li, kako ćemo i kada izaći iz ovih stanja. Za ozdravljenje bi itekako mediji bili važni, ali oni i dalje vode medijske ratove, ili bolje rečeno oni se zlorabljavaju za ideološko-političke ratove, pa im je najčešće i do istine i kritičkog, sintetičkog pamćenja stalo kao do lanjskog snijega. I sve dok su na djelu politike raspamećivanja tako će i ostati. U slučaju povoljnijih raspleta i mediji bi se mogli, pak, vratiti čestitom i poštenom radu na kritičkom, sintetičkom pamćenju, kao i poticanju empatije za patnje drugih, kako bismo prestali biti bolesno društvo što još uvijek jesmo …
Mostar, 20. rujna 2015. godine

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -