Nedjelja, 28 travnja, 2024

Blidinje u plamenu, ugroženo nekoliko stotina vikendica, zatražena pomoć helikoptera OS BiH

Must Read

U petak poslijepodne izbio je požar na platou Risovac, lokalitet Pasja stijena, u blizini Parka prirode „Blidinje“.

Vatrena linija duga je preko 3,5 kilometara i na gašenju su osim vatrogasaca angažirani i radnici Šumarstva, koji požar nisu uspjeli zaustaviti, pa se požar veoma proširio na borovu, jelovu i bukovu šumu.

Teren je udaljen od bilo kakve komunikacije više od tri kilometra, a jučer u večernjim satima u gašenju požara pomagao je i turski helikopter.

Potpomognut jakom burom, požar se velikom brzinom širi u dva smjera, pri čemu jedan krak ide prema gustoj jelovoj šumi, dok je drugi zahvatio kleku i širi se prema širem prostoru platoa Risovac.

Vatrogasci iz Jablanice su upućeni da pokušaju zaštititi tri stambena objekta i farmu sa oko 1.000 ovaca, te svetište Kedžara, a ukoliko se požar brzo ne zaustavi bit će ugroženo naselje sa oko 1.000 vikendica i stećci na Risovcu.

Park prirode Blidinje sadrži brojne endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta, uz mnogo izvora pitke vode, te poznato svetište Kedžara, gdje se nalazi grob Dive Grabovčeve.

—————-

Na području grada Mostara vatrogasci su intervenirali na požarištima Zijemlje Žulja, B. Polje, Sjeverni logor, Međine i Potoci, te u ulici Alekse Šantića u kojoj je gorio stan i u Splitskoj ulici u kojoj je gorio devastirani prostor.

Po zadnjim informacijama s terena sva požarišta su stavljena pod kontrolu na području Vidove, Glogova, Rujišta-Moljevina, te od Zijemlja prema Veležu (lokalitet Gusar,Vodeni do, Jarac kuk, Pločno, Nugle i Gomile).

Ekipa PVP-a Mostar i djelatnika šumarstva obilazili su spomenuta požarišta, te gasili panjeve i druga zaostala žarišta.

U općini Čapljina ugašeni su manji požari u Adi, u mjestu Trebižat i pored puta M-17 prema Domanovićima.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

U MEĐUNARODNIM odnosima postoji jedno nepisano pravilo: uspjeti u dovođenju nekoga u zabludu, obmanjivanju ili podvaljivanju neistine jednako je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -