Subota, 27 travnja, 2024

POVODOM NAPADA NA DŽAMIJU Muftijstvo mostarsko poručuje vjernicima: Hrabro i strpljivo podnesite iskušenje

Must Read

Muftijstvo mostarsko osudilo je jutrošnji napad na džamiju i Bošnjake u selu Omerovići kod Tomislavgrada.
“S obzirom da je ovo, nakon događaja ispisivanja uvredljivih grafita u selu Mokronoge, novi krupni incident u kratkom vremenskom razdoblju, izražavamo ozbiljnu zabrinutost za sigurnost Bošnjaka u ovim krajevima”, priopćeno je iz Muftijstva mostarskog.
Iz Muftijstva je zatraženo od mjerodavnih općinskih, županijskih i federalnih organa vlasti da poduzmu sve zakonom propisane mjere “kako bi se drski razbojnici što prije priveli licu pravde i adekvatno sankcionirali za učinjena nedjela, te se na taj način suzbilo širenje mržnje i netrepeljivosti prema Bošnjacima i njihovim vjerskim objektima na tom području”.
“Od svih relevantnih faktora, a posebno od općinskih struktura vlasti i Katoličke Crkve očekujemo da javno osude ovaj drski, hajdučki upad u ovo bošnjačko selo gdje u miru žive muslimani njegujući svoju vjeru, kulturu i običaje u toleranciji sa svojim komšijama katolicima već stoljećima”, poručuju iz Mostarskog muftijstva.
Muftijstvo mostarsko svojim vjernicima uputilo je i poruku da hrabro i strpljivo podnesu iskušenje koje ih je zadesilo.
Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) danas je najoštrije osudila napad na džamiju.
”Ovaj i slični učestali napadi na povratnike Bošnjake u drugim krajevima Bosne i Hercegovine ne doprinose suživotu te remete teško uspostavljeni mir i stabilnost”, ističe u priopćenju SBiH.
Županijski odbor HDZ-a 1990 Vrhbosanske županije osudio je napad na džamiju upozoravajući kako se ovakvim ponašanjem i postupcima produbljuje međunacionalna napetost i podižu tenzije.
“Istinski katolici i Hrvati danas svetkuju blagdan Velike Gospe, čuvajući svoje tradicijske i duhovne vrijednosti, dok neodgovorni pojedinci napadaju vjerske objekte i uništavaju tuđu imovinu, blateći civilizacijsko naslijeđe hrvatskoga naroda”, navedeno je između ostalog u priopćenju.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Wer schlägt uns die Resolution zur lebendigen bosniakischen Srebrenica vor, während das tote kroatische Grabovica ignoriert wird?

Offiziell sind es Deutschland und Ruanda. Tatsächlich aber ist es die Bundesrepublik Deutschland, ein Land mit doppeltem Ziel in...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -