Published On: Sat, Aug 15th, 2015

POVODOM NAPADA NA DŽAMIJU Muftijstvo mostarsko poručuje vjernicima: Hrabro i strpljivo podnesite iskušenje

Muftijstvo mostarsko osudilo je jutrošnji napad na džamiju i Bošnjake u selu Omerovići kod Tomislavgrada.
“S obzirom da je ovo, nakon događaja ispisivanja uvredljivih grafita u selu Mokronoge, novi krupni incident u kratkom vremenskom razdoblju, izražavamo ozbiljnu zabrinutost za sigurnost Bošnjaka u ovim krajevima”, priopćeno je iz Muftijstva mostarskog.
Iz Muftijstva je zatraženo od mjerodavnih općinskih, županijskih i federalnih organa vlasti da poduzmu sve zakonom propisane mjere “kako bi se drski razbojnici što prije priveli licu pravde i adekvatno sankcionirali za učinjena nedjela, te se na taj način suzbilo širenje mržnje i netrepeljivosti prema Bošnjacima i njihovim vjerskim objektima na tom području”.
“Od svih relevantnih faktora, a posebno od općinskih struktura vlasti i Katoličke Crkve očekujemo da javno osude ovaj drski, hajdučki upad u ovo bošnjačko selo gdje u miru žive muslimani njegujući svoju vjeru, kulturu i običaje u toleranciji sa svojim komšijama katolicima već stoljećima”, poručuju iz Mostarskog muftijstva.
Muftijstvo mostarsko svojim vjernicima uputilo je i poruku da hrabro i strpljivo podnesu iskušenje koje ih je zadesilo.
Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) danas je najoštrije osudila napad na džamiju.
”Ovaj i slični učestali napadi na povratnike Bošnjake u drugim krajevima Bosne i Hercegovine ne doprinose suživotu te remete teško uspostavljeni mir i stabilnost”, ističe u priopćenju SBiH.
Županijski odbor HDZ-a 1990 Vrhbosanske županije osudio je napad na džamiju upozoravajući kako se ovakvim ponašanjem i postupcima produbljuje međunacionalna napetost i podižu tenzije.
“Istinski katolici i Hrvati danas svetkuju blagdan Velike Gospe, čuvajući svoje tradicijske i duhovne vrijednosti, dok neodgovorni pojedinci napadaju vjerske objekte i uništavaju tuđu imovinu, blateći civilizacijsko naslijeđe hrvatskoga naroda”, navedeno je između ostalog u priopćenju.