Subota, 28 rujna, 2024

DRAGAN ČOVIĆ: Treba nam jak partner, ponovno ću razgovarati s Radončićem

Vrlo
Čović ne očekuje da će se pitanje nove većine riješiti u sljedećih nekoliko mjeseci koje, kako kaže, treba iskoristiti da se u mirnoj atmosferi nađu kvalitetni koalicijski partneri.

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a, kaže da će u ponedjeljak s Bakirom Izetbegovićem, bošnjačkim članom Predsjedništva BiH i predsjednikom SDA, razgovarati o daljnjim koracima u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine u Federaciji BiH, koja ne postoji otkako je iz vladajuće koalicije na razini Federacije BiH izašla Demokratska fronta.

Čović ističe kako u posljednjih nekoliko dana nije pretjerano bio uključen u razgovore o formiranju nove većine i uvođenju novih partnera u vlast na razini FBiH.

– Osim razgovora s gospodinom Fahrudinom Radončićem, liderom SBB-a, i s Amerom Jerlagićem, predsjednikom Stranke za BiH, s kojima sam izravno razgovarao, u druge pregovore osobno nisam posljednjih dana bio pretjerano uključen. Znam da je gospodin Izetbegović pokušao obaviti neke razgovore, ali presjek stanja gospodin Izetbegović i ja ćemo napraviti na sastanku u ponedjeljak, kaže Čović za Dnevni avaz.

On, međutim, naglašava kako ne očekuje da će se pitanje nove parlamentarne većine riješiti u sljedećih nekoliko mjeseci koje, kako kaže, treba iskoristiti da se u mirnoj atmosferi nađu kvalitetni koalicijski partneri. Lider HDZ-a smatra kako je mnogo izvjesnije da će Vlada FBiH u sadašnjem statusu raditi i sljedeća dva-tri mjeseca.

– A to vrijeme trebamo iskoristiti da nađemo partnera s kojim možemo ozbiljno raditi, da se ponovo ne zaletimo i ne upadnemo u isto iskušenje koje smo imali posljednja tri mjeseca. Zagovornik sam da uložimo napore i pokušamo motivirati one koji imaju snažniji kapacitet od onih koji su danas prihvatljivi. To je, prije svega, SBB i mislim da na tome trebamo raditi. Znamo stav gospodina Radončića o ulasku u vlast, ali pokušat ću s njim još jednom razgovarati, kaže Čović.

Kada je u pitanju usvajanje reformske agende, koja je uvjet za nastavak europskog puta BiH, Čović smatra da bi ovaj dokument trebao pretrpjeti tek kozmetičke promjene, a da bi njen sadržaj, osim Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH, koji su nacrtu ovog dokumenta već dali podršku, trebala usvojiti i Vlada RS.

– Ne vidim razloga da agenda ne bude usvojena. Ostaje razgovor s predstavnicima RS, da vidimo kako da oni prihvate taj dokument i da u njemu ne bude ono što na bilo koji način iritira ili odudara od dosadašnjih stavova kada su u pitanju ekonomske i socijalne reforme. Mislim kako se intenzivno radi na tome i da ćemo do 10. srpnja imati taj dokument, optimističan je Čović.

Na upit o raspodjeli ključnih pozicija u četrdesetak državnih institucija i agencija, Čović je naglasio kako dogovor o raspodjeli postoji i da bi Vijeće ministara BiH već sljedeći tjedan trebalo donijeti odluku o raspisivanju natječaja za imenovanje njihovih čelnika.

– Sigurno idu natječaji tamo gdje su istekli mandati. Idemo po konceptu na osnovu analize poslovanja i sukladno zakonu, jer znatan broj tih agencija nema direktore, odnosno uprave, i neki čekaju pet ili šest godina jer se nije moglo dogovoriti, objasnio je Dragan Čović.

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Kako bi izgledala karta Jugoslavije danas da nije bilo HercegBosne?

Jedan aspekt postoji oko HercegBosne o kojem se rijetko govori. Njena omraženost među ideološkim Jugoslavenima. Ne govorimo ovdje o...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -