DRAGAN ČOVIĆ: Treba nam jak partner, ponovno ću razgovarati s Radončićem

Čović ne očekuje da će se pitanje nove većine riješiti u sljedećih nekoliko mjeseci koje, kako kaže, treba iskoristiti da se u mirnoj atmosferi nađu kvalitetni koalicijski partneri.

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a, kaže da će u ponedjeljak s Bakirom Izetbegovićem, bošnjačkim članom Predsjedništva BiH i predsjednikom SDA, razgovarati o daljnjim koracima u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine u Federaciji BiH, koja ne postoji otkako je iz vladajuće koalicije na razini Federacije BiH izašla Demokratska fronta.

Čović ističe kako u posljednjih nekoliko dana nije pretjerano bio uključen u razgovore o formiranju nove većine i uvođenju novih partnera u vlast na razini FBiH.

– Osim razgovora s gospodinom Fahrudinom Radončićem, liderom SBB-a, i s Amerom Jerlagićem, predsjednikom Stranke za BiH, s kojima sam izravno razgovarao, u druge pregovore osobno nisam posljednjih dana bio pretjerano uključen. Znam da je gospodin Izetbegović pokušao obaviti neke razgovore, ali presjek stanja gospodin Izetbegović i ja ćemo napraviti na sastanku u ponedjeljak, kaže Čović za Dnevni avaz.

On, međutim, naglašava kako ne očekuje da će se pitanje nove parlamentarne većine riješiti u sljedećih nekoliko mjeseci koje, kako kaže, treba iskoristiti da se u mirnoj atmosferi nađu kvalitetni koalicijski partneri. Lider HDZ-a smatra kako je mnogo izvjesnije da će Vlada FBiH u sadašnjem statusu raditi i sljedeća dva-tri mjeseca.

– A to vrijeme trebamo iskoristiti da nađemo partnera s kojim možemo ozbiljno raditi, da se ponovo ne zaletimo i ne upadnemo u isto iskušenje koje smo imali posljednja tri mjeseca. Zagovornik sam da uložimo napore i pokušamo motivirati one koji imaju snažniji kapacitet od onih koji su danas prihvatljivi. To je, prije svega, SBB i mislim da na tome trebamo raditi. Znamo stav gospodina Radončića o ulasku u vlast, ali pokušat ću s njim još jednom razgovarati, kaže Čović.

Kada je u pitanju usvajanje reformske agende, koja je uvjet za nastavak europskog puta BiH, Čović smatra da bi ovaj dokument trebao pretrpjeti tek kozmetičke promjene, a da bi njen sadržaj, osim Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH, koji su nacrtu ovog dokumenta već dali podršku, trebala usvojiti i Vlada RS.

– Ne vidim razloga da agenda ne bude usvojena. Ostaje razgovor s predstavnicima RS, da vidimo kako da oni prihvate taj dokument i da u njemu ne bude ono što na bilo koji način iritira ili odudara od dosadašnjih stavova kada su u pitanju ekonomske i socijalne reforme. Mislim kako se intenzivno radi na tome i da ćemo do 10. srpnja imati taj dokument, optimističan je Čović.

Na upit o raspodjeli ključnih pozicija u četrdesetak državnih institucija i agencija, Čović je naglasio kako dogovor o raspodjeli postoji i da bi Vijeće ministara BiH već sljedeći tjedan trebalo donijeti odluku o raspisivanju natječaja za imenovanje njihovih čelnika.

– Sigurno idu natječaji tamo gdje su istekli mandati. Idemo po konceptu na osnovu analize poslovanja i sukladno zakonu, jer znatan broj tih agencija nema direktore, odnosno uprave, i neki čekaju pet ili šest godina jer se nije moglo dogovoriti, objasnio je Dragan Čović.