Srijeda, 22 svibnja, 2024

PATER IVAN IKE MANDURIĆ Tko je svećenik iz Posušja koji je stajao između policajaca i branitelja?

Must Read

Jučerašnji braniteljski pokušaj razgovora s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i njihov prosvjed na Markovu trgu sinoć je završio intervencijom policije koja je počela nakon 22 sata.

Trenutačno su branitelji u crkvi svetog Marka, policija ispred nje. Podsjetimo, na Markovu trgu prosvjedovati se može od 8 do 22 sata.

Branitelji su novinaru HRT-a rekli da su potreseni, umorni i da im je bilo hladno. Vođa branitelja Đuro Glogoški rekao mu je da u osam sati neće izići iz crkve jer ne vjeruju nikome, ostaju u crkvi do daljnjega.

Dvojica braniteja izašla su jutros iz nisu bili uhićeni, iako su po zakonu trebali biti.

Ono u čemu je policija dosljedna je u tome da ne dozvoljava dostavu hrane i pića prosvjednicima. Problem je i taj što u crkvi nema sanitarnog čvora pa se očekuje da će, pritisnuti osnovnim životnim potrebama, u neko vrijeme ipak morati izići iz crkve.

U Zagreb će pojedinačno krenuti i branitelji iz Osijeka, Slavonskog Broda, Splita, Šibenika …

Pater Ivan Ike Mandurić, svećenik koji je zaustavio ulazak interventne policije u crkvu svetog Marka, duhovni je voditelj molitvene zajednice Srce Isusovo u zagrebačkoj bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici.

Radi se o osebujnom svećeniku, posebno omiljenom kod mladih, duhovniku Studentskog katoličkog centra u Zagrebu koji na misama petkom okuplja nekoliko stotina studenata, piše Jutarnji list.

Rođen je u Posušju, diplomirao je arhitekturu i do svoje 37. godine radio je u struci. Prema vlastitom svjedočenju, na svećenički poziv odlučio se nakon ispovijedi kod pokojnog međugorskog fratra Slavka Barbarića, a za svećenika se zaredio u 47 godini. Bio je hrvatski branitelj, a u mladosti se bavio atletikom – bacao je koplje.

Svoju popularnost među mladima pater Ike može zahvaliti i svojim angažmanom na Facebooku, a da ja vrlo aktivan na društvenim mrežama pokazao je i sinoć kada je objavio jedan video i fotografiju s interventnim policajcima ispred crkve svetog Marka.

– Hrvatska danas – bio je njegov potpis pod video koji je postavio, a u samo sat vremena, video je pogledan više od osam tisuća puta, uz brojne komentare podrške njegovih prijatelja.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala je u vezi s prosvjedima branitelja na Markovom trgu u Zagrebu “sve odgovorne na iskorak k dijalogu i zajedničkom rješavanju otvorenih pitanja”, navodi se u priopćenju Ureda predsjednice objavljenom u petak rano ujutro.

“U skladu sa svojom odgovornošću za stabilnost u državi, pokušavam stupiti u kontakt s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. Vjerujem kako je svima stalo do stabilnosti naše domovine, njezinog ustavnog i pravnog poretka kao i međunarodnog ugleda. U tom duhu, još jednom pozivam na dostojanstvo, razum i dijalog”, navodi se u kratkom priopćenju iz Ureda Predsjednice Republike Hrvatske.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

MURPHEY: Sjedište Vodovoda Kalesija mora biti u Foči

Nakon što mu je propao plinski biznis u Bosni, u pauzama dok čeka da Selmo Cikotić bude oslobođen optužnice...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -