Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

BRAVO SOVA, NE DAJ SE SOVA: Bugojanci spasili vrstu u izumiranju od sigurne pogibije

Must Read

Od proteklog petka veterinari bugojanske Veterinarske stanice spašavaju primjerak sove iz kategorije ugroženih, koja je nađena u blizini autobusne stanice.

-Ovu sovu napalo je jato vrana. Na vrijeme smo reagoirale, uspjele je spasiti i odnijeti u Veterinarsku stanicu gdje joj je pružena  njega i pomoć, kazale su Bugojanke Nermina Maglić i Edina Mujić.

Sova je pregledana od strane veterinara Ajdina Bašića, dr.vet.med. i Bedrudina Vrtagića, vet. tehničara.

-Vjerovatno je sova povrijeđena u sudaru sa autobusom ili automobilom. Kao ranjena, bila je u lošem stanju. U takvom stanju bila je napadnuta i od vrana. Zahvaljujem se našim sugrađankama koje su sovu sačuvale od napada vrana te je donijele u našu stanicu. Izvršili smo detaljan pregled, imobilizirali kandže. Ustanovili smo da nema prisutnih lomova na ekstremitetima, osim što je imala malu razderotinu na desnom krilu, i manje površinske povrede kandži, kaže Ajdin Bašić, direktor Veterinarske stanice Bugojno.

Kako dodaju naši sugovornici, treba naglasiti da je sova imala jak stres i veliku dozu uznemirenosti.

-Dali smo joj odgovarajuće sedative za smirenje i umirenje bolova. Nakon primjene terapije smještena je kod zaposlenih u Veterinarskoj stanici koji su vodili računa o povredama, hranili i pojili. Ujedno su je očistili od vanjskih parazita kako bi što manje faktora uticalo na pogoršanje njenog zdravlja, te je potom puštena u prirodno stanište, dodaje dr. Bašić.


IMG_4829

Prema riječima direktora Bašića sove spadaju u ugrožene vrste. Vjerovatno se radi o vrsti „Gaćasta kukumavka“ (Aegolius funereus). Mala sova je velike okrugle glave, kratkog repa, krupnih žutih očiju. Osnovna boja perja je sivo-smeđa sa bijelim točkicama. Borave u staništima koja su očuvana u visoko planinskim četinarskim i mještovitim šumama.

Gaćasta kukumavka je djelimično selica, koja se pomjera za vrijeme jakih zima i velikih snjegova u staništa u kojima lakše dolazi do hrane „čak i u gradove“ što se ove godine desilo u našem gradu, kada je riječ o zimskom vremenu.

Ova vrsta sove većinu svoje aktivnosti obavlja od sumraka do svitanja. Hrani se malim glodarima, rijetko pticama.

-Naglašavam, sve vrste sova ugrožene su sječom i uništavanjem starih šuma i stabala u njima, izgradnjom vikendica, hotela i skijališta na planinama, probijanjem puteva kroz šume, pesticidima koji se koriste u šumarstvu te nelegalnim lovom, rekao je na kraju dr. Ajdin Bašić.

Nedim Balihodžić l poskok.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tisuće Britanaca primile su krv zaraženu HIV-om i hepatitisom. Sad će dobiti odštetu

Britanija će platiti više od 12.7 milijarda dolara odštete tisućama pacijenata, sedamdesetih i osamdesetih godina liječenih krvlju zaraženom HIV-om...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -