Četvrtak, 2 svibnja, 2024

ULAGANJA Češka spremna investirati u BiH

Must Read

Ekonomska suradnja između BiH i Češke se razvija u pozitivnom smjeru. BiH je jedna od pet prioritetnih zemalja za Češku u svijetu, kazao je u petak u Sarajevu Petar Kašička, savjetnik pri Češkoj ambasadi u BiH, piše eKapija.ba.
“Češka u BiH pomaže nekoliko sektora sa 2,5 do tri milijuna eura godišnje. U pet zadnjih godina razmjena između BiH i Češke je porasla za 60 posto”, kazao je Kašička naglašavajući kako su dva pozitivna trenda u BiH koja se odnose na povećan procenat uvoza i izvoza.
Izvoz iz BiH u Češku 2012. godine bio je u omjeru 2:1, dok je 2014. godine dosegao 90 posto.
Dobri trendovi smatra Kašička jesu i to da se zadnjih godina iz BiH sve manje izvozi sirovina, a više gotovih proizvoda.
“Iz BiH se izvozi 50 posto sjedišta za automobile, dijelova za motore i namještaja”, kaže Kašička, ističući kako u Čekoj postoji puno tvrtki koje su spremne investirati u BiH. Stoga je smatra uslijed ekonomske suradnje i uvijeta na tržištu jako bitno da funkcionira i podrška države.
“Najbolje mjerilo za investitore je investirati tamo gdje postoje uspješne investicije”, dodaje Kašička. Smatra kako će se većina problema u BiH riješiti pridruživanjem EU.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

JEDAN KANDIDAT ZA PLENKOVIĆEVOG MINISTRA MANJE: Zbog sumnje na korupciju uhićen bivši pomoćnik hrvatske ministrice kulture

EPPO je, ne navodeći njihove identitete, izvijestio da su sva trojica uhićena u ponedjeljak na zahtjev Ureda koji je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -