Nedjelja, 19 svibnja, 2024

SERWER: BiH mora blokirati financiranje terorista

Must Read

Ugledni američki profesor i analitičar Daniel Serwer izjavio je za  kako očekuje da vlasti i nadležne institucije BiH maksimalno surađuju sa Sjedinjenim Američkim Državama u vezi s istragom protiv šest bh. imigranata kojima se na teret stavljaju ozbiljne optužbe  i pomoći terorističke organizacije Islamske države (IS).

Serwer cijeni da nadležni u BiH trebaju poduzeti sve kako bi bile blokirane finansijske transakcije kojima se na tlu naše države pomažu osobe koje se na ratištima u Siriji i Iraku bore na strani terorista. Serwer je poručio da u vezi s ovim mora postojati konsenzus u BiH.

Optužnicu protiv grupe okupljene oko Ramiza Hodžića Sikija u prvom redu komentira riječima da su “svi nevini dok se ne dokažu da su krivi”.

– Ali, ako se dokaže krivica, smatram da to, ipak, nije veliko iznenađenje. U SAD živi dosta Bosanaca i Hercegovaca i zašto bismo mislili da niko od njih ne može imati simpatije prema IS-u? Treba, međutim, naglasiti i to da imamo čak i Amerikanaca koji nisu muslimani, a koji podržavaju IS – istakao je on.

Na upit kako bi se ovo moglo odraziti na bosansku zajednicu u SAD te postoji li opasnost da zbog ovog slučaja dobiju etikete zasnovane na predrasudama, Server je rekao da nesumnjivo ima vjerskih fanatika koji sve muslimane označavaju kao teroriste.

– Ono što sam vidio jeste da Bošnjaci u SAD, odnosno njihova zajednica, osuđuju bilo kakvu podršku IS-u i drugim ekstremistima. Vjerujem da većina Amerikanaca zna i cijeni da se većina muslimana u SAD protivi ekstremizmu – kazao je Serwer.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

USTAŠKI ČASNIK IZ FILMA SVETLANE BROZ: Odbjegli ratni zločinac i dalje se skriva od Interpola, no svi znaju da živi u Metkoviću

Iako je Tužiteljstvo BIH još 2012 podiglo optužnicu protiv Hrstića a Interpol još 2018 raspisao potjernicu za njim Miroslavu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -