Petak, 27 rujna, 2024

I računi iz BiH, povezani s terorizmom, na popisu švicarske banke

Vrlo

Međunarodni konzorcij istraživačkog novinarstva (ICIJ) objavio je na svojoj internetskoj stranici SwissLeaks podatke o tajnim računima u švicarskoj filijali Hong Kong i Šangaj bankarske korporacije (HSBC), među kojima su i računi iz BiH.

Zanimljivo je da je u uvodnom članku na stranici ICIJ-a naveden podatak da su prve sumnje o mogućoj vezi banke s Al Qaidom u javnost procurile nakon što je u jednom izvještaju američkog Senata iz srpnja 2012. godine navedeno da je u BiH otkrivena lista jedne nevladine organizacije s bliskoistočnim korijenima na kojoj se nalaze imena ljudi koje sumnjiče za financiranje te terorističke organizacije, među kojima ima klijenata HSBC-a.

“U izvještaju je navedeno da su u BiH pretražene prostorije Dobrotvorne internacionalne fondacije iz Saudijske Arabije, koju američko Ministarstvo financija smatra terorističkom organizacijom. Na listi koja je tada pronađena nalazi se 20 rukom napisanih imena koje Bin Laden, organizator napada 11. rujna, smatra ‘zlatnim lancem'”, ističu novinari ICIJ-a.

Istaknuto je, prenose Nezavisne novine, da je nadležni komitet u američkom Senatu upozorio HSBC da se radi o “visokorizičnim klijentima”.

“Iako je kasnije važnost imena s liste ‘zlatnog lanca’ dovedena u pitanje, ICIJ je otkrio da se tri imena s liste nalaze na računima švicarske filijale HSBC-a”, istakli su.

Kako je navedeno, objavljeni podaci odnose se na oko 100.000 klijenata i 60.000 računa švicarske filijale te banke iz preko 200 zemalja širom svijeta vrijednosti više od sto milijardi dolara u razdoblju od 1988. – 2006. godina, a na dio koji se odnosi na BiH otpada sedam klijenata koji su u banci imali ukupno devet računa.

Iz BiH, koja je rangirana na 162. mjestu, na računima te banke nalazi se svota od oko 4,3 milijuna dolara, a od njih sedmoro samo jedan vlasnik je ujedno i državljanin BiH. Nezavisne napominju, pak, da novinari ICIJ-a nisu naveli nijedno konkretno fizičko ni pravno lice s te liste, te da se ne može unaprijed zaključiti radi li se o legalnim ili ilegalnim aktivnostima.

Kako je navedeno na SwissLeaksu, računi povezani s BiH su nastali između 1990. i 2003. godine. Prema priloženoj ljestvici, vidljivo je da su četiri računa otvorena 2003. godine i da su i dalje aktivna tri računa. Ukupno je kroz račune banke s osobama povezanim s BiH prošlo oko 9,5 milijuna dolara – na najveći račun je položeno tri milijuna dolara, a na najmanji oko 200.000.

Vidljivo je, također, da su tri računa povezana s fizičkim osobama, a jedan račun je povezan s of­fsho­rezonom.

Inače, o najnovijem bankarskom skandalu naširoko obavještavaju svjetski mediji, ističući da podaci pokazuju da je švicarska filijala banke tijesno surađivala s diktatorima i krijumčarima oružja.

Kako ističu svjetski mediji, banka je surađivala i s kriminalcima i tajkunima, a najveći dio računa povezanih s krijumčarima oružjem odnosi se na afričke zemlje, gdje je banka surađivala i s kriminalcima koji su krijumčarili ilegalno pribavljene dijamante iz Afrike.

Vjeruje se da je banka nudila i konsultantske usluge s ciljem pomaganja klijentima da izbjegnu plaćanje poreza i sakriju milijunske svite, kako se tom novcu ne bi moglo ući u trag. Navodno su, navode Nezavisne novine, najveći bijes europskih vlada navukli zato što su poreznim obveznicima u Europi pomagali da iznesu novac bez da privuku pažnju poreznih službi.

Novinari su u dokumentima pronašli i postojanje privatnih računa slavnih osoba iz svijeta, od sporta preko filmskih zvijezda do poznatih političara.

bljesak.info

 

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Kako bi izgledala karta Jugoslavije danas da nije bilo HercegBosne?

Jedan aspekt postoji oko HercegBosne o kojem se rijetko govori. Njena omraženost među ideološkim Jugoslavenima. Ne govorimo ovdje o...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -