Subota, 28 rujna, 2024

ZAŠTO NAM JE BITNA SUTORINA: Osim što ujedinjuje tri strane u BIH, ona doista pripada Bosni i Hercegovini

Vrlo

Oko Sutorine, polako ali sigurno stara pravi politički spor. Neki je se boje, neki je uporno pokušavaju ubaciti u javno BH prostor. No jedno je sigurno. Sutorina je prvo političko pitanje uBIH koje ujedinjuje sve građane BIH, bili oni nacionalisti ili ne, bili oni Srbi , Hrvati ili Bošnjaci i smiješno je od određenih krugova što pitanje međunarodne arbitraže Sutorine pokušavaju zaustaviti dok se istovremeno nazivaju bh patriotama. Zašto? Zato što Sutorina nije povreda Badinterove komisije i AVNOJ-evskih granica. Upravo suprotno. Sutorina je prema AVNOJ-evskim granicama u drugu Jugoslaciju ušla kao suvereni dio regije Hercegovine. Regije republike Bosne i Hercegovine. Kako se danas politička scena u BIH odnosi prema pitanju Sutorine? Po prvi put od Daytona na ovamo pojavilo se pitanje oko kojeg postoji apsolutna suglasnost. Banjaluka je za. Sarajevo je za. Mostar je za. Banjaluka stvari gleda kroz interese RS-a no oni su komplementarni u ovom slučaju interesima BIH kao države. Sarajevo na Sutorinu gleda romantičarski ali itekako gleda pozitivno. Mostar je svjestan da bi se povratom suverenog teritorija BIH smanjili pritisci na Neum.

Umjesto da EU podrži ovu inicijativu, budući da za nju postoje pravne osnove (Sutorina je bez odluke Skupštine BIH nakon AVNOJ-a izuzeta iz sastava AVNOJEVSKE BIH) budući da se upravo na Sutorini konačno pokaže kako u BIH postoje zajednički nazivnici i kako se može nekad nastupiti skupa, i kako to može biti jako korisno za ovo društvo, dobijamo veliko NE, modeli preko kojih će nas se ujedinjavati jesu umjetne socijalne revolucije i plaćeni plenumaši s Walstreeeta.

Crna Gora nema baš čiste ruke u prošlom ratu, a nema ni čiste ruke oko uknjiženja na Sutorinu, pa postoji cijeli niz argumenata pred međunarodnim sudovima kojima se može sporiti njeno vlasništvo nad Sutorinom.

Priča oko Sutorine može dati novu dimenziju državnosti BIH, iznjedriti neki novi diskurs BH političara, koji nije samo partikularan i jednonacionalni nego i državnički. Bosna i Hercegovina toliko treba državničku priču i nadnacionalnu temu, ili pak temu koja povezuje interese sve tri strane u BIH. Sada kada ju je konačno dobila, negiranje te priče dolazi upravo od onih koji se smatraju bh nacionalistima. ŠTo je BH nacionalizam ako nije zahtjev za povratkom Sutorine? Izgleda da je njima BH nacionalizam bio tek fraza kojom označavaju mjeru svog antinacionalizma protiv partikularnih nacionalizama u BIH. Nikako ljubav prema BIH.

poskok.info

- Advertisement -

14656 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

NIKOME NIŠTA NIJE JASNO: Zašto je Armija BIH ubijala građane BIH u BIH selu Miletić? Usred BiH!

Prije 31. godinu, 24. 4. 1993., u selu Miletići kod Travnika mudžahedini, počasni državljani BIH, kojima je naš ex...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -