Utorak, 7 svibnja, 2024

Glasanje za predsjednika Hrvatske na 15 mjesta u BiH

Must Read

hrvatska-zastavaHrvatski državljani sa prebivalištem u BiH sutra će na 15 biračkih mjesta u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjaluci moći da glasaju na izborima za predsjednika Hrvatske.

 

Izvor: EPA

U Mostaru će biti otvoreno 10 biračkih mjesta, po dva u Sarajevu i Tuzli i jedno u Banjaluci“, rekao je koordinator za izbore u BiH Pero Bilušić.

 

Biračka mjesta biće smještena u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u navedenim gradovima i biće otvorena od 7.00 do 19.00 sati.

Prema Bilušićevim riječima, pravo glasa imaju svi državljani Hrvatske sa prebivalištem u BiH.

“Ranije je provedena aktivna registracija za izbore koju je obavilo 5.675 lica, ali će moći da glasaju svi državljani Hrvatske sa prebivalištem u BiH, uz prethodno pribavljenu potvrdu o upisu u popis birača”, istakao je Bilušić i dodao da će potvrde biti izdavane u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Procjene su da u BiH živi između 250.000 i 260.000 državljana Hrvatske sa pravom glasa.

Kandidati za predsjednika su aktuelni predsjednik Hrvatske Ivo Josipović iz SDP-a, bivši ministar i diplomata Kolinda Grabar-Kitarović iz HDZ-a, Milan Kujundžić iz Saveza za Hrvatsku i Ivan Sinčić iz nevladinog udruženja “Živi zid”

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

IMAJU PODATKE DA ĆE GA FBI UHITITI? Hrvatska proširuje LNG terminal na Krk bez obzira što Murphey blokira projekt Južne interkonekcije

Američki veleposlanik u Sarajevu prilično je poljuljao ugled Amerike na ovim prostorima lobirajući za to da hrvatski plinski biznis...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -