Published On: Sub, pro 27th, 2014

Kardinal Puljić: Želim što prije uspostavu vlasti koja će brinuti o građanima

U prostorijama Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu, u petak je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić sa suradnicima upriličio tradicionalno Božićno primanje na koje su se odazvali brojni predstavnici vjerskog i društvenog-političkog života kao i predstavnici diplomacije i kulture.

Uz kardinala Puljića čestitke su primali: apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, vojni biskup u BiH mons. dr. Tomo Vukšić, pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar, franjevački provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Luka Tunjić, a pridružile su ime se provincijalne glavarice ženskih redovničkih družbi sa sjedištem u Sarajevu kao i predstavnice drugih kongregacija i crkvenih institucija.

Na početku ovogodišnjeg Božićnog druženja kardinal Puljić je iskreno pozdravio sve zajedno i svakog osobno izričući dobrodošlicu na zajedničko slavlje Božića. “Zahvaljujem svima koji su nama katolicima uputili Božićne čestitke i lijepe želje. Vama hvala koji ste kroz stisak ruke pokazali svoju blizinu i izrazili svoje čestitke”, kazao je kardinal Puljić.

Poseban pozdrav kardinal Puljić uputio je predstavnicima Crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini. Pozdravljajući reis–l-ulemu Huseina ef. Kavazovića, kazao je da je svojim dolaskom posvjedočio njihovo nastojanje da kroz dijalog i međusobno uvažavanje izgrađuju život u zemlji Bosni i Hercegovini ističući kao i da njihovi susreti i čestitke utvrđuju put dijaloga i traženja puta suradnje.
Pozdravljajući izaslanstvo Srpske Pravoslavne Crkve, zahvalio je na nazočnosti njegovih delegata na božićnoj Polnoćki u sarajevskoj katedrali, te čestitao slavlje Božića koje će pravoslavni slaviti po julijanskom kalendaru. Pozdravio je i predsjednika Jevrejske zajednice u BiH gosp. Jakoba Fincija i predsjednika zajednice Sarajevo gosp. Borisa Kužnjakina, te im ujedno zaželio radostan blagdan Hanuke koju ovih dana slave paljenjem svijeća.

Kardinal Puljić je pozdravio i sve čelnike iz državnih struktura BiH, te entitetskih, županijskih kao i gradskih i općinskih struktura. Pozdrav je uputio i svim kulturnim, znanstvenim, dobrotvornim i političkim strukturama i medijskim djelatnicima. Dobrodošlicu je zaželio i svim međunarodnim predstavnicima kao i predstavnicima diplomacije i civilnih, vojnih i nevladinih organizacija napominjući da su mnogi od njih otišli slaviti Božić sa svojim obiteljima u svojoj zemlji.

“I ovo primanje, koje upriličujemo o slavlju Božića, ima za cilj da se i mi ljudi zbližimo i podijelimo radost Božića. Tada jedni drugima želimo ono što smatramo da nam najviše manjka: zdravlje, mir, radost, sreću, suradnju… Ako upućujemo želje za onim čega manjka, onda bih slobodno i ja zaželio da se u ovoj zemlji čim prije uspostavi vladavina prava kako bi zakonski zaštitili svakog čovjeka, te uklonili strah koji se znade nametati raznim nadmoćima ili isključivanjem”, kazao je kardinal Puljić.

“Želim da se čim prije uspostavi vlast koja će se brinuti za sve njezine građane, a ne samo za one koji su dio stranke na vlasti; da se stvori osjećaj sigurnosti i osoba i imovine”, rekao je kardinal Puljić te ukazao na problem imovine Crkava i vjerskih zajednica koju je otuđio bivši komunistički sustav, a koja se i u poraću i po više puta preknjižava na nove vlasnike prodajom ili na razne druge načine, te se tako ponovno nanosi nepravda stvarnim vlasnicima oduzete imovine.

“Ne donosi se zakon denacionalizacije i restitucije. Velik je problem je i PDV koji moramo kao građani svi plaćati iako nemamo načina da kao Crkva dobijemo barem dio povrata tih sredstava koje dajemo. Ako se što god i dadne Crkvi, ispadne kao milostinja pa u javnosti nastane prozivka kako Crkva živi na račun države”, kazao je kardinal Puljić te zapitao, kada će se u javnosti stvoriti mišljenje jednakopravnosti bilo kod domaćih političara ili međunarodnih predstavnika kao i kod medija i svih drugih struktura?

Kardinal Puljić je na kraju, unatoč svih stvarnosti, zaželio svima dobrodošlicu i katolicima još jednom čestitao Božić i imendan svima koji ga ovih dana slave. “U Novoj godini želim više mira, pravde i jednakopravnosti kao i više pameti i sloge u suradnji i stvaranju boljeg sutra”, kazao je na kraju kardinal Puljić, prenosi KTA.