Petak, 3 svibnja, 2024

Bošnjaci u Srpskoj bez jezika i posla

Must Read

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić pozvao je u petak Ured visokog predstavnika u BiH da pokrene pitanje rješavanja diskriminacije Bošnjaka u RS, koja je, kako je priopćeno, poprimila zabrinjavajuće razmjere.

Salkić je s visokim predstavikom u BiH Valetinom Inzkom razgovarao o problemima u obrazovnom sustavu u bh. entitetu RS.

”Proteklih dvije godine imali smo velike probleme u Konjević Polju i Vrbanjcima, kao i nekim drugim mjestima, gdje je učenicima bošnjačke nacionalnosti bilo onemogućeno da pohađaju nastavu na bosanskom jeziku. Također, uskraćeno im je pravo na nacionalnu grupu predmeta. Umjesto da u ovom razdoblju krenemo u rješavanje nagomilanih problema, vlasti u ovom entitetu produbljuju krizu i danas imamo situaciju da je nemoguć bilo kakav dijalog po pitanju ukidanja diskriminacije”, naveo je Salkić.

Kako se navodi u priopćenju Salkićeva Ureda, roditelji bošnjačke djece, ovih dana su i u nekim drugim mjestima, kao naprimjer u Glogovoj u općini Bratunac izloženi pritiscima kako bi odustali od termina bosanski jezik.

”Otvoreno im se nameće da moraju prihvatiti termin jezik bošnjačkog naroda, što dodatno produbljuje situaciju”, naveo je Salkić i Inzka je informirao da Bošnjaci nailaze na ”otvorenu diskriminaciju prilikom zapošljavanja, tako da danas u javnim poduzećima i institucijama RS skoro da nema zaposlenih Bošnjaka”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Izglasana nova vlada Srbije. Vulin jedan od potpredsjednika, Dačić ministar MUP-a

ZASTUPNICI Narodne Skupštine Srbije danas su izglasali novu vladu na čijem će čelu biti premijer Miloš Vučević. Za novu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -