Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Ništa od smanjenja plaća novoj vlasti

Must Read

Nova vlast u BiH neće dobivati niže plaće, iako je Predstavnički dom Parlamenta BiH u maju usvojio zakon o smanjenju plaća izabranih i imenovanih službenika u institucijama vlasti.

Tada je usvojen jedan od prijedloga zakona kojim su stranke na vlasti nakon prosvjeda u veljači pokušale umiriti ogorčene građane, obmanuvši ih da će umanjiti svoja enormna primanja.

Parlamentarni život

No, od umanjenja nema ništa, jer zakon ne samo da nije usvojen u Domu naroda Parlamenta BiH nego se nikada nije našao ni na dnevnom redu tog doma. Pred nama je konstituiranje novog saziva Parlamentarne skupštine BiH, a, kako saznaje „Avaz“ u Zajedničkoj službi Parlamenta BiH, novi saziv ništa ne obavezuje da nastavi nezavršenu parlamentarnu proceduru kada je u pitanju ovaj zakon. Ustvari, da bi ovaj zakon nastavio svoj parlamentarni život, bit će potrebno da ga u proceduru ponovo stavi neko od budućih poslanika ili delegata u Parlamentu BiH.

No, teško je povjerovati da će novi poslanici prihvatiti odluku bivših kolega da im umanje primanja, pogotovo jer njihovi prethodnici nisu htjeli „udarati po svom džepu“. A, u slučaju da se to i desi, sudeći prema brzini kojom su usvajani dosadašnji zakoni, u najboljoj varijanti, s obzirom na to da Parlament nije ni konstituiran i da taj proces može potrajati i do pola godine, teško je očekivati da će smanjenja plaća biti i u narednom četverogodišnjem mandatu.

Jedino što građani mogu očekivati od vladajućih stranaka jeste to da uoči narednih izbora pokrenu sličnu proceduru, kao što su uradili uoči ovogodišnjih i pokazali da je kod njih sve samo predizborna priča.

konvertibilne-marke-nova-slika

Nevjerovatni iznosi

Prema zakonu koji nije do kraja usvojen, još aktuelni poslanici bili su odredili da plaće budućih državnih zvaničnika budu u rasponu od 2.933 KM, koliko je bilo predviđeno za zamjenika ministra, do 4.190 maraka za članove Predsjedništva BiH. Ministri i poslanici trebali su imati osnovnu neto plaću od 3.352 marke. No, od toga nema ništa pa će budući poslanici i delegati nastaviti iz budžeta uzimati mjesečne iznose od nevjerovatnih 4.000 do 7.000 maraka, koliko i njihovi prethodnici, a između 3.500 i 4.750 samo po osnovu plaće ostali državni zvaničnici.

Trenutne plaće bez dodatnih primanja:

  • 4.750 KM članovi Predsjedništva BiH
  • 4.275 KM predsjedavajući Vijeća ministara
  • 4.180 KM zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara
  • 4.132 KM Kolegij Parlamenta BiH
  • 4.037 KM ministri u Vijeću ministara
  • 3.562 KM zamjenici ministara.

Dnevni Avaz

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -