Published On: Čet, stu 20th, 2014

Jedna zemlja, dva praznika

BANJALUKA – Kao ni u većini drugih stvari, BiH se ne može usuglasiti ni u vezi sa slavljenjem zajedničkih praznika, pa će tako i ove godine petak biti neradni dan za stanovnike RS, a FBiH će slaviti nešto kasnije – 25. studenog.
Naime, kao što je većini naših građana poznato, RS slavi 21 studenog jer je to godišnjica potpisivanja Daytonskog sporazuma, au FBiH slave 25 studeni kao dan zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH 25. studenog 1943. godine u Mrkonjić Gradu.
Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, pojašnjava da se na ovom primjeru vidi kolik o je razmimoilaženje između predstavnika tri naroda u BiH u odnosu na to kako vide BiH.

“Srpska narod smatra da je Dayton omogućio priznavanje RS i nekakav vid njene neovisnosti. Predstavnici bošnjačkog naroda sve vrijeme smatraju da je Dayton privremeno rješenje do rješenja ‘jedan građanin, jedan glas’ i to je njihov nacionalni cilj. Hrvati smatraju da je Daytonski sporazum nepravedan jer smatraju da ne uvažava konstitutivnost svih naroda i dovodi ih u neravnopravan položaj. i to je osnovni problem – ne postoji želja da se o ovim osjetljivim temama raspravlja na otvoren način “, smatra Majkićeva.

Prema njenom mišljenju, izbor bošnjačkog naroda slaviti datume iz bivše Jugoslavije pokazuje njihova nastojanja da povežu praznike iz bivše BiH sa sadašnjom. “Oni koji su najviše učinili da bivša Jugoslavija postoji, oni slave njezin praznik samo zbog toga da bi pokazali da BiH ima kontinuitet i ni zbog čeg drugog. Vidi se koliko je njihovo licemjerstvo i koliko politiku u BiH tumači kome kako odgovara”, istaknula je ona.

Sa druge strane, Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA, smatra da svi oni koji ne žele slaviti 25 studenog kao dan državnosti BiH pokazuju da ne poštuju Daytonski sporazum koji slave. “Ako hoćemo da poštujemo Dejtonski sporazum, onda je obaveza da je 25. novembar praznik na cijelom teritoriju BiH na temelju kontinuiteta BiH, zakona i njenih propisa sve dok institucije BiH ne odluče drugačije. Ja bih volio da postdaytonska BiH što prije donese zakon o državnim praznicima i da se taj zakon uredi, ali dok se to ne uradi 25 studeni ostaje kao praznik “, rekao je Džaferović, koji smatra da je to pitanje uređeno člankom i Aneksa IV Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je ujedno i Ustav BiH, u kojem se govori da BiH ima kontinuitet prethodne BiH.

“Nije sporno da je Daytonski sporazum značajan datum za BiH, ali hoće li biti državni praznik ovisi od Parlamentarne skupštine. Nije pitanje ima li ili nema dana državnosti 25. studenog, pitanje je da li netko poštuje ili ne poštuje Dayton”, smatra on.

Inače, kada su u pitanju međunarodne institucije koje imaju urede u Banjaluci, Delegacija EU i Ured Veleposlanstva SAD će, kako službeno saznajemo, zatvoriti svoje urede u Banjaluci. Za Misiju OESS-a to će biti uobičajeni radni dan.

nezavisne.com

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare