Utorak, 7 svibnja, 2024

Hrvati u BiH konačno bi mogli steći institucionalnu ravnopravnost

Must Read

Europski plan zasnovan na njemačko-britanskoj inicijativi velika je šansa za BiH, ali bi mogao ostati samo “mrtvo slovo na papiru” bez podrške političkih lidera i nove vlasti u ovoj zemlji, ocjenjuju analitičari

Bit novog europskog pristupa Bosni i Hercegovini nije promjena ili odustajanje od postojećih ključnih uvjeta, među kojima su provođenje presude “Sejdić i Finci” te uspostava mehanizma koordinacije, već se samo radi o mijenjanju rasporeda poteza, od lakših ka težima. Cilj je, kako naglašavaju službeni predstavnici Europske unije (EU), Bosnu i Hercegovinu učiniti funkcionalnijom i operativnijom te ju približiti europskoj porodici naroda, rečeno je nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU u Bruxellesu u utorak (18.11.).

 Predsjedavajući Komisije za europske integracije Parlamenta Bosne i Hercegovine Halid Genjac smatra kako je poruka europskih ministara vrlo važna te da se radi o “pruženoj ruci BiH”. “U prvi plan su stavljene ekonomske reforme koje bi trebale omogućiti privredni rast i zapošljavanje. Svjesni smo da Bosna i Hercegovina nije dobila povlaštene kriterije i da su glavni uvjeti koje treba ispuniti još uvijek na snazi. Samo je promijenjen redoslijed poteza kako bi se uvažio značaj ekonomskih, ali i težina političkih reformi.” Od lidera u BiH se traži potpisivanje dva dokumenta. S jedne se strane radi o osiguranju funkcionalnost na svim razinama vlasti za provođenje potrebnih reformi. S druge je strane riječ o setu reformi koji je partnerski dogovoren s Europskom komisijom. “Kada ta dva dokumenta budu potpisana, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupit će na snagu”, kazao je Genjac za Federalnu televiziju BiH.Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik nedavno je rekao je da će podržati njemačko-britansku inicijativu “ukoliko ona ne zadire u ustavne nadležnosti RS-a”. “Svaka inicijativa koja bi dovela do daljeg kretanja ka EU je dobra ukoliko uvažava ustavno-pravni poredak u BiH, pravo odlučivanja i nadležnosti različitih razina vlasti”, kazao je predsjednik RS-a. Dodao je međutim, kako je neuobičajeno da se ova inicijativa predlaže bez konzultacija predstavnika vlasti u BiH, već prije svega uz podršku određenih nevladinih organizacija.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Kako će zastupnici BH Hrvata koji budu glasali za izbacivanje Srba iz Vlade RH nazad kući za Ilindan ili Gospojinu?

Imate li vi neku ideju? Ili mislite da se oni više ne misle vraćati kući? Dobro Milas je ionako u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -