Utorak, 7 svibnja, 2024

MMF poručio: Napredovali ste

Must Read

U financijskom sektoru BiH ostvaren je napredak u posljednjih osam godina, unatoč ekonomskoj krizi i razornim poplavama, ocijenili su u srijedu predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i državnog ministarstva financija.

Ovakav zaključak uslijedio je nakon što su ministar financija BiH Nikola Špirić i predstavnici MMF-a analizirali podatke bankarskog sektora, osiguranja, platnog prometa i osiguranja od rizika u tim područjima na razini države i dva njezina entiteta.

Zaključili su da je u odnosu na 2006. ostvaren “vidan napredak unatoč tome što je zemlju u međuvremenu pogodila ekonomska kriza te teška prirodna katastrofa”.

“Imajući u vidu razmjere prirodne katastrofe, gospodarstvo BiH pokazalo je veću otpornost nego što se očekivalo i imat ćemo pozitivan ekonomski rast. Bilježimo i rast prihoda od neizravnih poreza za 3,4 posto tijekom 10 mjeseci ove godine u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Špirić, priopćeno je iz Ministarstva financija BiH.

Špirić je pozvao na provođenje strukturnih reformi koje traže MMF i Svjetska banka kako bi se osigurao značajniji ekonomski rast, stoji u priopćenju.

Inače, istodobno je objavljeno kako je Međunarodni monetarni fond pogrešno savjetovao vodeća gospodarstva nakon financijske krize 2008. da smanjuju potrošnju i oslone se na središnje banke kada je u pitanju poticanje rasta.

Pokazala je to interna analiza MMF-a koji je u 2010. i 2011. zemljama poput SAD-a, Velike Britanije, Japana i članica eurozone prerano savjetovao mjere štednje.

MMF-ovi stručnjaci u analizi navode kako se netočno pretpostavilo da je već počeo proces gospodarskog oporavka a paralelno je podrška mjerama jačanja likvidnosti, kojima su središnje banke pokušavale potaknuti rast, rezultirala problematičnim snažnim oscilacijama kapitalnih tokova u gospodarstvima u nastajanju.

bljesak.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Prije 33 godina goloruki širobriješki Hrvati pokušali su zaustavili kolonu tenkova JNA. Nažalost nije im uspjelo,kolona je za par dana prošla gdje je...

Godinu i nešto kasnije 160 naoružanih Hrvata položit će život u srazu s tim tenkovima na Kupresu. Među njima će...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -