Petak, 18 listopada, 2024

U Senju od vjetrovne koncesiju dobiju 1.5 milijuna kuna godišnje. Koliko bi tek zarađivali da su sami izgradili elektranu?

Vrlo
Dobro promišljeni poslovni pothvati uglavnom donose i dobre poslovne rezultate. Koliko je to točno, najbolje govori podatak da Grad Senj od vjetra dobiva milijunsku zaradu. Vjetroelektrana Vrataruša sa 14 vjetroturbina koja proizvodi 42 MW električne energije među najvećim je vjetroparkovima u ovom dijelu Europe, što je dostatno za potrošnju grada od 100.000 stanovnika
Grad Senj u prosjeku godišnje od Vrataruše dobije oko milijun i pol kuna rente. Zarada ovisi o godišnjoj proizvodnji struje. Najmanja renta, kaže nam senjski gradonačelnik Darko Nekić, bila je 2012. kada su uprihodili 1,3 milijuna kuna, a rekordni iznos od 1,7 milijuna kuna zaradili su lani, 2013. godine.
Gradonačelnik Nekić dodaje da su u tijeku poslovi oko izgradnje još jedne vjetroelektrane, jer je za nju ishodovana lokacijska dozvola i studija utjecaja na okoliš. Tu vjetroelektranu radi tvrtka Energija Projekt, registrirana u Senju. Planiraju izgraditi vjetroelektranu puno veću od Vrataruše koja ima 42 MW, a nova bi trebala imati 179 MW, s tim da bi oko 100 MW bilo na području Senja, a 70 MW na području općine Brinje.
Da bi se ovaj projekt moglo u potpunosti realizirati, senjska gradska vlast ići će u izmjene i dopune Prostornog plana.
‘Po nekim našim projekcijama, od te vjetroelektrane gradski proračun Senja godišnje bi bio bogatiji za oko tri milijuna kuna’, kaže gradonačelnik Darko Nekić.
- Advertisement -

14656 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Predsjednik Ortega: Zelenski i Netanyahu su “dva Hitlerova sina”

Nikaragvanski predsjednik Daniel Ortega oštro je kritizirao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ukrajinskog čelnika Vladimira Zelenskog, uspoređujući ih s...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -