Published On: Sub, srp 3rd, 2021

71% mladih sa Zapadnog Balkana bi otišlo živjeti i raditi u inozemstvu

Upitani da li bi željeli da odu iz svoje ekonomije i žive i rade u inozemstvu, 71 posto mladih je odgovorilo da bi.

Znak za uzbunu

”Perspektiva potencijalnog članstva u EU bila je tijekom svih ovih godina pokretačka sila svih ekonomija Zapadnog Balkana. Prema podacima Balkan barometra, podrška građana Zapadnog Balkana članstvu u Europsku uniju stalno raste.

U poređenju sa 2016. godinom kada je 39 posto građana regije podržavalo članstvo, sada ga podržava njih 62 posto. Ne znamo njihove motive, ali vidimo da se ljudi iz regije, jedan po jedan, pridružuju Europskoj uniji i moguće je da članstvo i EU vide kao priliku da odu iz svojih ekonomija.

Upitani da li bi željeli da odu iz svoje ekonomije i žive i rade u inozemstvu, 71 posto mladih je odgovorilo da bi. To je znak za uzbunu za lidere Zapadnog Balkana, ali i za sve nas koji se bavimo regionalnom suradnjom,“ rekla je glavna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu na početku svog obraćanja na Prespa forumu za dijalog koji se održava u Ohridu.

”U isto vrijeme, podrška regionalnoj suradnji je velika i raste. 77 posto naših građana podržava regionalnu suradnju i vide je kao mehanizam za unaprjeđenje političke i ekonomske situacije u njihovim ekonomijama. Prije 20 godina nitko ne bi govorio o trgovini, tehnološkom razvoju, startup firmama ili digitalnom programu, pametnim gradovima i ulaganju u ljudske potencijale. Danas je region prigrlio izgradnju zajedničkog regionalnog tržišta. Njegovo odobravanje prošle godine u Sofiji predstavljalo je ogroman uspjeh za regiju i nadam se da neće ostati samo još jedna obaveza preuzeta na papiru”, dodala je Bregu.

Glavna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju sudjelovala je na plenarnoj sesiji na visokom nivou pod nazivom ”Ponovno uspostavljanje sinergije Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država prema Zapadnom Balkanu“ zajedno sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, premijerom Kosova Albinom Kurtijem, premijerom Albanije Edijem Ramom, predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom, ministrom vanjskih poslova Poljske Zbigniew Rauom i ministrom vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenbergom.

Izvjestitelj panela je bio Erwan Fouere, a moderatorica Alexandra Voudоuri.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x