70 godina Lutkarskog kazališta Mostar: Lutkarske predstave prvi su kontakt djece s umjetnošću

 Nizom aktivnosti Lutkarsko kazalište Mostar ove jeseni obilježava 70 godina svog rada. Tako su se kroz mjesec listopad mostarskim mališanima predstavili brojni lutkari iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske na svojevrsnoj mini reviji lutkarskih kazališta.

– Krenuli smo s objavom svečanog plakata u povodu 70. obljetnice kazališta na kojem su predstavljene lutke iz našeg bogatog fundusa, zatim smo krenuli u izradu statuta u povodu 70. obljetnice kazališta, koji je započelo s izradom statuta u povodu 70. obljetnice kazališta. izradit će akademski kipar Dalibor Nikolić. Tu je, naravno, neizostavna fotomonografija, u koju smo uspjeli utkati 168 predstava koje su izvedene u Lutkarskom kazalištu Mostar, počevši od prve predstave koja je izvedena 15. studenog 1952. godine, „Snjeguljica i sedam patuljaka“. “ – kazao je u razgovoru za Fenu v.d ravnatelj Lutkarskog kazališta Mostar Tibor Oreč.

Točno na 70. obljetnicu praizvedbe, ansambl Kazališta lutaka izvest će premijeru predstave “Oblaković mali”, redateljice Maje Lučić, a spomenuta fotomonografija javnosti će biti predstavljena sedam dana kasnije, 22. studenog.

– Ova godina je bila komplicirana jer smo radili i na pripremi materijala, tako da je za naš mali tim bilo puno posla, puno kreativnog stvaranja, a to je ono na što smo ponosni i u čemu smo najbolji – rekao je. Oreč.

Govoreći o budućim planovima, istaknuo je kako je trenutno fokus na rješavanju kadrovskih problema.

– Pogađa nas odlazak preko granice naših glumaca i glumica, ali i tehničkog osoblja. Sada pokušavamo privući nove, mlade kadrove, koji će za nekoliko godina uspješno zamijeniti glumce i glumice koji više ne rade s nama. Moramo početi obnavljati svoje stare predstave, tj. uvesti mlade glumce u predstave, što je dugotrajan i mukotrpan proces, kako bi one bile na razini predstava koje su se igrale sto, dvjesto i više puta. Najvažnije je da mladi glumci imaju volje i entuzijazma – rekao je Oreč.

Istaknuo je kako financijska situacija ni za jednu kulturnu ustanovu, pa tako ni za Kazalište lutaka, nikada nije bila dobra.

– Financije u kulturi nikada nisu bile na značajnijoj razini. Lutkarsko kazalište je, ovako, malo zapostavljeno, nemamo svjetla reflektora kao pučka kazališta, ali moram napomenuti da bez lutkarskog kazališta ne bi bilo ni tog pučkog kazališta – rekao je Oreč.

Po njegovim riječima, odgajanje kazališne publike kreće od djece vrtićke dobi i posjeta lutkarskim predstavama.

– To je njihov prvi susret s umjetnošću, s kreativnim i maštovitim razmišljanjem, s rješavanjem njima, u tom trenutku, životnih problema. Sve oko nas je puno nekih problema, ali jedino što te probleme može riješiti je djetinjstvo. Nažalost, započinju ratovi, ali djeca ako započnu neku svađu ona će je vrlo brzo riješiti i vrlo brzo će nastaviti sa svojom igrom, sa svojom maštom i kreativnim razmišljanjem. Mi im pomažemo u tome da steknu neku drugu sliku, da steknu jednu viziju razmišljanja, da im ne serviramo sve, pogotovo u ovom današnjem vremenu društvenih mreža. Trebamo ih naučiti razmišljati, naučiti ih da cijene rad i umjetnost, jer jedino što je u svijetu preživjelo od početka je umjetnost – poručio je Oreč.

Istaknuo je da umjetnost uči djecu kreativnom razmišljanju.

– U kazalištu su povezane sve vrste umjetnosti, i likovna, i scenska, i glazbena, spojene su na jedno mjesto i onda djeca mogu uživati u tome. Zbog toga je njihov prvi susret s kazalištem jako vrijedan i on će ostaviti pečat na njihovom daljnjem životu. Moramo odgajati građane koji će biti kulturni, a to to je za dobrobit svih nas, i grada, i države, i šire – zaključio je v.d. ravnatelj Lutkarskog kazališta Mostar Tibor Oreč./FENA/HMS/

more recommended stories