Published On: Ned, svi 26th, 2013

550 Vehabija iz BiH ratuje u Siriji, Afganistanu i Čečeniji

Sarajevo – Nekoliko bivših pripadnika odreda “El-mudžahedin”, koji imaju i sirijsko i državljanstvo BiH, su organizacijska i logistička podrška odlasku državljana BiH na ratište u Siriju, saznaje “Glas Srpske” od izvora bliskog istrazi.
– To je bivši šef za obavještajno-sigurnosne poslove u odredu “El-mudžahedin” Ejman Avad koji danas vodi pokret “Ensarije” i udruženje građana “Portal” i živi u Zenici. Tu je i regionalni šef “Muslimanske braće” Imad al Misri koji živi na relaciji Travnik – Sarajevo – kaže taj izvor.
Navodi da su Sirijci bili najbrojniji pripadnici odreda “El-mudžahedin” i da su upravo oni dobili najviše državljanstava BiH koja su bila predmet oduzimanja.
– U svrhu organiziranja odlazaka na sirijsko ratište oni su uvezani s vehabijom iz Novog Pazara Abiom Podbićanin i vehabijom iz sjeverne BiH Muhidinom Halilovićem. Sve to rade u suradnji s vođom vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči Nusretom Imamovićem – navodi taj izvor.
Kaže da je najviše “bh.. Ratnika” otišlo u Siriju iz Sarajeva i okoline, Zeničko-dobojskog i Srednjebosanskog kantona.
Kako smo ranije objavili, odlaske u “sveti rat” u Siriju organiziraju i Dževad Gološ iz Mostara, Bajro Ikanović iz Hadžića i Semir Čelebić iz Konjica.
“Glas Srpske” objavio je da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) saslušali tri osobe iz Sarajeva, tri iz Zenice i dva iz Mostara povezanih s organiziranim odlaskom državljana BiH u Siriju gdje se priključuju terorističkoj jedinici “En-Nusra” povezanoj s “Al-Kaidom”.
Pozivajući se na obavještajne izvore, federalni mediji objavili su imena ratnika koji su otišli u rat u Siriju.
Među bh.. “Svetim ratnicima” u Siriji našla su se i dvojica Sarajlija koji su prešli na islam i postali radikalni sljedbenici selefijskog pokreta. Prvi je Advan Mijatović, koji se ranije zvao Dušan, a drugi Marko Nikolić. Nikolić je otišao u džihad početkom siječnja, nakon što se prethodno u Švedskoj šerijatski vjenčao sa suprugom iz Somalije.
Dvadesetak dana kasnije za njim je krenuo i Advan Dušan Mijatović, sarajevskoj policiji dobro poznat po brojnim razbojništvima.
Premda se o bosanskim “svetim ratnicima” u borbi protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al Asada spekuliše mjesecima, vijest o pogibiji Muaza Šabića iz Zenice prošle sedmice definitivno je potvrdila spekulacije.
550 ratnika iz BiH
– Državljani BiH koji se bore na ratištima Sirije, Iraka Afganistana, Čečenije, Dagestana i Ingušetije ima više od 550.Od toga, samo u Siriji ih je više od 330 – kaže naš sugovornik.
glassrpske.com